Έτοιμη για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία δηλώνει η Ρωσία

featured image

«Θα μπορέσουμε να ξανασυζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε», απαντά ο Ζελένσκι

Πανέτοιμη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία δηλώνει η Ρωσία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσο διαπραγματευτή, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος, μάλιστα, υποστήριξε πως… το Κίεβο «φταίει» που είχαν διακοπεί.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, σύμβουλος στο Κρεμλίνο και επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας. «Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο ίδιος και εκτίμησε ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά, επειδή η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις».

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφότου οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα το Κίεβο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πάντα χωρίς επιτυχία.


Αναστολή συνομιλιών, λόγω ανασύνταξης των ρωσικών δυνάμεων

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ την περασμένη Τρίτη είπε ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται», καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνει την «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο, στην ανατολική Ουκρανία.


Όπως αναφέρει, εξάλλου, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», στη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία». «Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, όπως γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου.

«Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μάς στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», υπογράμμισε ο Ζελέσκι. Όπως αναφέρει, τέλος, η «Corriere», ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει την χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.