Κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει συμφωνία με τους θεσμούς για τις συντάξεις

featured image

«Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Την απάντηση αυτή έδωσε την Παρασκευή κυβερνητικός αξιωματούχος σχετικά με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση για την περικοπή στις συντάξεις το 2019, δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε επίσης για συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Κατά τον ίδιο, ο χρόνος εφαρμογής τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, η συζήτηση για τον οποίο, τόσο για το 2018 όσο και το 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ερωτηθείς για το «ποια μέτρα θα γίνουν πότε», ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε πως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, χωρίς βεβαίως να το επιβάλουν οι θεσμοί. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σημειώνεται ότι στις σημερινές επαφές αντηλλάγησαν επίσης απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και συζητήθηκε η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή) η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν το ξέρω. Εμένα με ενδιαφέρει εάν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όλα τα πράγματα που είναι καλά είναι καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.