Χάρτινες αποδείξεις: Με σκανάρισμα το χτίσιμο του αφορολόγητου - Ανατροπές και στη φορολοταρία

featured image

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Χάρτινες αποδείξεις: Το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί τις χάρτινες αποδείξεις. Αυτό, διότι θα μετράνε για την κάλυψη του 30% του φορολογικού εισοδήματος. Ποιες οι λεπτομέρειες για τα εισοδηματικά κριτήρια και τη φορολοταρία; Αναλυτικότερα:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το σκανάρισμα των χάρτινων αποδείξεων

Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να φυλάνε τις χάρτινες αποδείξεις που θα παίρνουν από κάθε κατάστημα ή επαγγελματία.

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ. Θα το κάνουν, σκανάροντας και αποστέλλοντας σε ειδική εφαρμογή το QR Code της απόδειξης. Το ύψος της συναλλαγής θα προστίθεται στον «λογαριασμό» το φορολογούμενου, με τις δαπάνες που εξοφλήθηκαν με πλαστικό χρήμα. Έτσι θα διευκολυνθεί η κάλυψη του 1/3 του εισοδήματός τους. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εφαρμογή θα διατίθεται στο Google Play και στο App Store. Αυτή θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το έξυπνο κινητό του το QR Code της απόδειξης που εκδίδουν οι νέου τύπου ταμειακές μηχανές.

Μάλιστα, η εφαρμογή είναι πιθανόν να ενημερώνει τον φορολογούμενο εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή αν έχει κοπεί από πειραγμένη ταμειακή μηχανή. Μόλις ο φορολογούμενος περάσει τη χάρτινη απόδειξη στο σύστημα της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητά της ή όχι.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το όριο του 30% για τις χάρτινες αποδείξεις παραμένει όπως επίσης και το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται στις αποδείξεις που λείπουν. Το μέτρο δεν συνδέεται με το αφορολόγητο όριο. Ειδικά για το 2020 το οικονομικό επιτελείο αναζητά λύσεις. Σκοπός είναι να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τα νοικοκυριά που δεν κατάφεραν πέρυσι να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown.


Σκανάρισμα χάρτινων αποδείξεων. Ανατροπές στη φορολοταρία

Παράλληλα με τις σκαναρισμένες χάρτινες αποδείξεις, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και δέσμη κινήτρων. Σκοπός είναι οι φορολογούμενοι να ζητούν με μεγαλύτερη ένταση τις αποδείξεις τους όταν πληρώνουν με μετρητά. Μεταξύ αυτών οι αλλαγές στη φορο-λοταρία με βασικότερη να μπαίνουν στην κλήρωση που γίνεται κάθε μήνα οι συναλλαγές με τις σκαναρισμένες χάρτινες αποδείξεις ή οι τελευταίες να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβράβευσης σε συνδυασμό με αλλαγή του μοντέλου επιβράβευσης. Τα 1.000 ευρώ σε χίλιους τυχερούς κάθε μήνα, δεν «τραβάνε». ‘Έτσι, κατά περιόδους έχουν πέσει στο τραπέζι κληρώσεις αισθητά μεγαλύτερων χρηματικών ποσών, αυτοκινήτων ή ακόμα και ακινήτων.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σύνδεση μεταξύ ταμειακών-POS-taxis

Όπως εκτιμά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών με τη μέθοδο των σκαναρισμένων αποδείξεων και σε συνδυασμό με την τριπλή διασύνδεση ταμειακών και POS με το Taxisnet, θα σταματήσει και το πάρτι που στήνεται με διαφορετικές παραλλαγές κάθε χρονιά με τα παράνομα λογισμικά των ταμειακών μηχανών. H διασύνδεση ταμειακών-POS- taxis αναμένεται να περιληφθεί στα πρώτα μέτρα τα οποία θα προενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google News

Πηγή: www.enimerotiko.gr[gs-fb-comments]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.