Χαρίτσης: Μόνιμος θεσμός του κράτους το «Βοήθεια στο Σπίτι»

featured image

Στην εισήγησή του αναφορικά με την τροπολογία με την οποία το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» εντάσσεται σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α΄ βαθμού και στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

«Με την τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα, το "Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι" αναβαθμίζεται και γίνεται επιτέλους μόνιμος θεσμός του κράτους. Ταυτόχρονα λήγει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρείας και αέναης ανακύκλωσης για χιλιάδες συμβασιούχους που στελεχώνουν το πρόγραμμα», ανέφερε ο υπουργός.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

«Πρόκειται για την οριστική κατοχύρωση και διασφάλιση ενός πολύ σημαντικού κοινωνικού προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που για περισσότερα από 15 χρόνια προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, υπερήλικες, ανασφάλιστους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ιδίως στην επαρχία και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές όλης της χώρας. Είναι ένα πρόγραμμα που αποτρέπει καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και παραπομπής σε δομές κλειστής φροντίδας», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι με την τροπολογία:

Συστήνονται για πρώτη φορά μόνιμες θέσεις προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα, δηλαδή, περισσότερες από 3200 θέσεις μόνιμου σταθερού προσωπικού, με την προοπτική μάλιστα επέκτασης των υπηρεσιών αυτών, και σε άλλους δήμους στο μέλλον. Διασφαλίζεται από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού η πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος. Με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα, θεσπίζεται διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη αυτών των θέσεων που οι δήμοι θα συστήσουν στις κοινωνικές τους υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ειδική μοριοδότηση της υπηρεσίας που έχει ήδη διανυθεί σε αντίστοιχες θέσεις παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό γίνεται λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες αλλά και λόγω της προσωπικής σχέσης που έχει σε πολλές περιπτώσεις που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα και στους πολίτες που δέχονται τις υπηρεσίες αυτές. Λαμβάνεται μέριμνα για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι αυτοί μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων. Προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μια τουλάχιστον δεκαετία στις υπηρεσίες του Προγράμματος και δεν μετακινούνται σε άλλες θέσεις.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη μη περικοπή των συντάξεων. «Σήμερα κάνουμε πράξη μια ακόμη δέσμευση της κυβέρνησής μας. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς ακυρώνεται και τυπικά με νόμο για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους πολίτες. Όπως είχαμε πει, πρόκειται για μέτρο αντιαναπτυξιακό, δημοσιονομικά αχρείαστο και πάνω από όλα κοινωνικά άδικο και γι’ αυτό είχαμε πει ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην υλοποιηθεί, όταν κάποιοι άλλοι όχι μόνο προεξοφλούσαν την περικοπή, αλλά δεν μπορούσαν και να κρύψουν τη χαρά τους για μια τέτοια εξέλιξη», επισήμανε.

Για να σημειώσει καταληκτικά: «Δυστυχώς γι’ αυτούς και ευτυχώς για την κοινωνία, έπεσαν έξω. Αυτές τις ημέρες έρχεται στη Βουλή ένα πλήθος θετικών μέτρων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέτρα που αίρουν πολλές από τις αδικίες των μνημονίων και ενισχύουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.