«Βόμβες» Μπουζιάνη – «Θανατηφόρα δόση κεταμίνης η αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας»

featured image


Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης καταθέτοντας στην πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, επισημαίνει ότι αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας είναι η χορήγηση υψηλής δόσης κεταμίνης.

Τα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομής που διενήργησε στη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη περιέγραψε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, επαναλαμβάνοντας πως αιτία θανάτου του παιδιού είναι η θανατηφόρα δόση κεταμίνης που βρέθηκε στον οργανισμό του.

«Η συγκεκριμένη ουσία έπειτα από τρεις ώρες δεν ανιχνεύεται, εντοπίζεται όταν τα όργανά λειτουργούν κανονικά ώστε να τη μεταβολίσουν. Για το λόγο αυτό βρέθηκε ο μεταβολίτης της κεταμίνης» ξεκαθάρισε ο μάρτυρας από την αρχή της εξέτασης του.

«Πρωτίστως καταγράφονται τα εξωτερικά στοιχεία, αν υπάρχουν για παράδειγμα κακώσεις ή σημάδια από ενέσεις. Γίνεται διάρρηξη κρανίου, θώρακος και κοιλιάς. Ξεκινάμε από τον εγκέφαλο και ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν μακροσκοπικά δίνουμε αιτία. Αν δεν προκύπτει κάτι, όπως στην προκειμένη περίπτωση, ζητάμε τοξικολογικές εξετάσεις» εξήγησε ο κ. Μπουζιάνης.

Πρόεδρος: Λέτε ότι το αποτέλεσμα της νεκροτομής ήταν απροσδιόριστη αιτία θανάτου. Πως προέκυψε αυτό;

Μάρτυρας: Δεν προέκυψε τίποτα.

Πρόεδρος: Αρα το δικό σας κομμάτι σταματάει εκεί;

Μάρτυρας: Όχι, εμείς συνεκτιμούμε όλα τα ευρήματα, τα αποτελέσματα δηλαδή του παθολογοανατόμου.

Πρόεδρος: Υπάρχουν ευρήματα που συνάδουν με την σπαστική τετραπληγία;

Μάρτυρας: Ναι υπάρχουν, όπως η διάταση και συμφόρηση αγγείων.

Πρόεδρος: Η καρδιά έχει βάρος 47 γραμμάρια. Ποτέ ζυγίστηκε;

Μάρτυρας: Πριν μπει στη φορμόλη.
«Εντοπίστηκε μια μορφή ισχαιμίας λόγω της μη οξυγόνωσης κατά τη διάρκεια της ανακοπής και αυξημένα ηωσινόφιλα που είναι δείκτης ίσως κάποιας λοίμωξης» είπε ο ιατροδικαστής και αναφερόμενος στη κεταμίνη που εντόπισε στις τοξικολογικές εξετάσεις ο Νίκος Ράικος ανάφερε πως βρέθηκε συγκέντρωση ίση με 6,5 μικρογραμμάρια ανά ml και κατάληξε: «Αιτία θανάτου είναι η κεταμίνη».

Πρόεδρος: Ξέρετε να μας πείτε για το μεταβολισμό των ουσιών αυτών;

Μάρτυρας: Ένας φαρμακολόγος θα μπορούσε να το πει αυτό. Για την κεταμίνη μπορώ να σας πω ότι είναι ταχύς ο μεταβολισμός. Αν δόθηκε ενδοφλέβια σε ένα λεπτό, αν δόθηκε ενδομυϊκά ανεβαίνει ο χρόνος, αν δόθηκε από το στόμα ανεβαίνει πολύ χρόνος στα 15-20 λεπτά.

Πρόεδρος: Όταν κάποιος δεν έχει ζωτικά σημεία μεταβολίζει;

Μάρτυρας: Δεν μεταβολίζει τίποτα. Μόνο ο ζωντανός οργανισμός.

Πρόεδρος: Για να ανιχνευθεί η κεταμίνη στο αίμα, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ή εντολή για το συγκεκριμένο φάρμακο;

Μάρτυρας: Όχι ψάχνει γενικά το εργαστήριο. Το πιο εξελιγμένο είναι του κ. Ράικου.

Εισαγγελέας: Αιτία θανάτου αναγράφεται δηλητηρίαση από κεταμίνη. Το συμπέρασμα αυτό συνδυάζεται με αλλά ευρήματα;

Μάρτυρας: Λόγω της ουσίας που βρέθηκε σε ποσότητα μεγαλύτερη από το κανονικό, έχουμε υποξία, ο οργανισμός δεν έπαιρνε όσο οξυγόνο έπρεπε. Γι’ αυτό υπάρχει εύρημα στο συκώτι.

Ο μάρτυρας έπειτα από ερώτηση της έδρας σχετικά με το εάν ο τρόπος χορήγησης της κεταμίνης επηρεάζει τα συμπτώματα απάντησε θετικά και σημείωσε πως «όταν χορηγείται με τρόπο που επέρχεται γρήγορα ο θάνατος, έχουμε περισσότερα ευρήματα».

Σύνεδρος : Εάν έχει χορηγηθεί ενδοφλέβια στο οξύμετρο πόσο γρήγορα θα είχαμε ένδειξη;

Μάρτυρας : Μετά από 3-5 λεπτά. Πρέπει να δούμε πως χορηγήθηκε, αν δόθηκε όλη μαζί ή σταδιακά.

Σύνεδρος: Ό, τι βρέθηκε στη τοξικολογική το είχε πάρει;

Μάρτυρας: Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης δεν μεταβολίζεται ότι δοθεί.

Σύνεδρος : Ποιος λόγος που δεν βρέθηκε το ροκουρόνιο και η αδρεναλίνη; Ότι δίνεται κατά τη διάρκεια της ανάνηψης δεν μεταβολίζεται;

Μάρτυρας : Ο, τιδήποτε δεν έχει βρεθεί έχει δοθεί μεταθανάτια.

Σύνεδρος : Εάν η καρδιά έχει μόνο ηλεκτρικό σήμα θα μεταβόλιζε;

Μάρτυρας : Όχι.

Γεωργακόπουλος: Σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί κεταμίνη από γαστροστομία θα υπήρχε υπόλειμμα στο στομάχι;

Μάρτυρας: Θέλω να πιστεύω πως ναι, αλλά μη ξεχνάμε ότι τα γαστρικά υγρά καταστρέφουν ότι βρίσκεται στο στομάχι. Η κεταμίνη μετά από 3 ώρες δεν ανιχνεύεται. Δεν ξέρω για το θέμα των ούρων.

Γεωργακόπουλος: Η ακινησία επηρεάζει το μεταβολισμό;

Μάρτυρας: Η καρδιά μετράει. Αν λειτουργούσε καλά δε βλέπω πρόβλημα. Οπωσδήποτε η κίνηση κάνει μια διαφορά ίσως αλλά δεν μπορώ να το απαντήσω με επιστημονική ακρίβεια.

Ο κ. Μπουζιάνης υποστήριξε πως η καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας ζυγίστηκε πριν μπει στη φορμόλη και είχε βάρος 47 γραμμάρια. «Η καρδιά μέσα στη φορμόλη αυξάνει το βάρος της 5%. Ο κ. Παπαγιάννης δεν νομίζω πως γνωρίζει για μεταθανάτια ευρήματα.Όλοι λένε ότι αφυδατώνεται η κυρία Σπηλιοπούλου λέει πως αυξάνεται 5%».
«Βροχή» ερωτήσεων δέχτηκε ο μάρτυρας από τον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγιας σχετικά με τις πληροφορίες που έλαβε για το ιστορικό του παιδιού αλλά και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσής του.

Βασικός ισχυρισμός της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου είναι πως η Τζωρτζίνα βρισκόταν στη ζωή την ώρα που οι γιατροί της ΜΕΘ του «Αγλαΐα Κυριακού» είχαν σπεύσει στο δωμάτιο του για ανάνηψη και από ιατρικό λάθος χορηγήθηκε κεταμίνη.

Κούγιας: Σε νεκρό σώμα μπορεί να καταγράφει κάκωση ή εκχύμωση ή οίδημα;

Μάρτυρας: Ότι και να καταγράφει μπορούμε να βρούμε αν είναι μετά θάνατο. Οίδημα δε μπορεί να υπάρξει σε νεκρό σώμα.

Κούγιας: Δηλαδή μπορεί να προκληθεί οίδημα μετά θάνατο;

Μάρτυρας: Μόνο εν ζωή το οίδημα και η εξαγγείωση, η μελάνια κοινώς.Κούγιας : Ποιος λόγος παραγγέλθηκαν εξετάσεις; Ποιος επικοινώνησε μαζί σας;

Μάρτυρας : Μιλούσα με ΥΔΕΖΙ, τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής. Αρχικά η παραγγελία η πρώτη ήταν από το τμήμα Αμπελοκήπων.

Κούγιας : Είναι συνηθισμένο να παρεμβαίνει ΥΔΕΖΙ;

Μάρτυρας : Δεν μου έχει τύχει ξανά.

Κούγιας : Πόσες ημέρες μετά παρενέβη ΥΔΕΖΙ;

Μάρτυρας : Στις 22 Φεβρουαρίου μου ήρθε η παραγγελία.

Κούγιας : Θυμάστε εάν υπήρχε εκπομπές που έλεγανπως υπάρχει μία μάμα που σκότωσε τρία παισιά;

Μάρτυρας : Όλοι τις έβλεπαν.

Κούγιας : Έχετε μάθει εάν παρενέβη ο κ.Τσιάρας και ζήτησε πειθαρχική έρευνα των ιατροδικαστών;

Μάρτυρας : Βεβαίως.

Κούγιας : Τι λέει το έγγραφο;

Μάρτυρας : Πως την προανάκριση την έχει αναλάβει η υπηρεσία μας.

Κούγιας: Η ανακρίτρια σας έκανε μόνο ερωτήσεις μόνο για το αν έπρεπε να γίνει εκταφή και όχι για την ιατροδικαστική έκθεση;

Μάρτυρας: Ναι.

Κούγιας: Υπάρχει θάνατος στο νοσοκομείο παίδων. Γίνεται απευθείας νεκροψία;

Μαρτυρας: Ναι.

Κούγιας: Έχει παρέμβει ποτέ στην καριέρα σας το ΥΔΕΖΙ ή έχετε ακούσει κάτι τέτοιο από συνάδελφο;

Μάρτυρας: Όχι.

Κούγιας: Είπατε στην κατάθεση σας ότι η κεταμίνη δεν έχει χορηγηθεί στη Τζωρτζινα κατά τη νοσηλεία της σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο. Που βασιστήκατε για να το πείτε;

Μάρτυρας: Μου ζητήθηκε από τον κ. Ράϊκο να του προσκομίσω τη φαρμακευτική αγωγή του παιδιού από το νοσοκομείο. Απευθύνθηκα στον αστυνομικό που έκανε την προανάκριση και μου έστειλε ένα χαρτί από την κ. Μαυρίκου και μου έστειλαν χαρτί από το νοσοκομείο και το μετέφερα. Στα φάρμακα που μας εγραψε δεν υπήρχε κεταμίνη.

Κούγιας: Εκ των υστέρων μάθατε αν το νοσοκομείο κεταμίνη; Γιατί δεν είπατε ότι υπάρχει το φάρμακο στο βαλιτσάκι ανάνηψης;

Μάρτυρας: Μου έστειλαν την αγωγή του παιδιού.

«Η νοσοκόμα λέει ψέμματα»
Σε ερώτηση που έγινε στον ιατροδικαστή σχετικά με τον ισχυρισμό του γιατρού Παπαγιάννη ότι ο βηματοδότης μπήκε στη Τζωρτζίνα επειδή το ήθελαν οι γονείς, ο κ. Μπουζιάνης απάντησε: «Αλίμονο εάν οι θεράποντες ιατροί λειτουργούν με το τι θα πουν γονείς!». Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε πως η ταχυκαρδία θα έπρεπε να είχε καταγραφεί στο βηματοδότη, ενώ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του κ. Κούγια είπε πως «εάν το παιδί ήταν νεκρό δε χρειαζόταν να διασωληνωθεί».

Κούγιας : Έχετε καμία αμφιβολία πως χρησιμοποιήθηκε απιδινωτής;

Μάρτυρας : Όχι.

Κούγιας : Η νοσηλεύτρια που λέει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε λέει αλήθεια ή ψέματα;

Μάρτυρας : Στην προκειμένη περίπτωση, ψέματα.

Κούγιας : Εγώ δεν έχω δει ποτέ αθώο άνθρωπο να καταδικάζεται 49χρόνια…Λέτε η ουσία αυτή δεν έχει χορηγηθεί στη Δασκαλάκη Γεωργία σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο. Που βασιστήκατε να δώσετε απάντηση;

Μάρτυρας : Εγώ με τον κ. Ράικο μιλούσαμε. μου ζητήθηκε να του προσκομίσω τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε παισί. απευθύνθηκα στον κ. Θεοδώρου από ΥΔΕΖΙ, και μου έστειλε χαρτί που υπέγραφε η κυρία Μαυρίκου. Σε αυτά τα φάρμακα που μας έγραψε δεν υπάρχει κεταμίνη.

Κούγιας : Εκ των υστέρων πληροφορήθηκατε που υπάρχαι κεταμίνη;

Μάρτυρας: Το ξέραμε περίπου που χρησιμοποιείται κετατίμη.

Κούγιας: Εγώ κι όλοι είχαμε μείνει με εντύπωση πως κεταμίνη είναι εξωνοσοκομειακό. Τώρα θα την εντάσσατε στα ενδονοσοκομειακά φάρμακα;

Μάρτυρας : Όταν εγώ έκανα την ερώτηση δεν γνώριζα ότι θα μου στείλει χαρτί και μέσα δεν θα υπάρχει κεταμίνη. Στο χαρτί που μου έστειλε η κυρία Μαυρίκου γράφει φαρμακευτική αγωγή νοσοκομείου.

Κούγιας: Εάν γνωρίζατε πως το παιδί έχει διασωλωνηθεί θα σας παραξένευε κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν θα με παραξένευε εφόσον ήξερε ότι έχει διασωληνωθεί, θα σκεφτόμουν πως ίσως έχει χορηγηθεί και κεταμίνη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.