Δραματικές ώρες για το εξαφανισμένο υποβρύχιο Titan: Στις 14:08 τελειώνει το οξυγόνο!
Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan, που καταδύθηκε την περασμένη Κυριακή, 22/6, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, και έκτοτε αγνοείται. Το οξυγόνο σε ελάχιστες ώρες τελειώνει…
Στο «κόκκινο» η αγωνία για να βρεθούν ζωντανοί οι επιβαίνοντες του εξαφανισμένου υποβρυχίου, με τις έρευνες να επικεντρώνονται σε απομακρυσμένο σημείο του Βόρειου Ατλαντικού όπου εντοπίστηκαν υποθαλάσσιοι θόρυβοι. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, οι αξιωματούχοι καθιστούν σαφές ότι οι συγκεκριμένοι ήχοι δεν προέρχονται από το σκάφος! Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει καθώς το οξυγόνο των επιβατών θα τελειώσει στις 14:08.
Σύμφωνα με την Daily Mail, το οξυγόνο θα τελειώσει σήμερα το μεσημέρι στις 14:08 (ώρα Ελλάδος), όπως σημείωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου είχαν οξυγόνο για 96 ώρες. Οι έρευνες συνεχίζονται και οι διασώστες δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα τους. Ο υπεύθυνος της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζέιμι Φρέντερικ σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να τι ακριβώς είναι. Ωστόσο σημείωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι όταν βρισκόμαστε σε μια υπόθεση έρευνας και διάσωσης». Το βαθυσκάφος μεταφέρει πέντε άνδρες: Έναν Βρετανό, έναν Γάλλο δύτη, έναν Πακιστανό πατέρα με τον γιο του και τον ιδρυτή της εταιρείας που διοργάνωσε το ταξίδι στον βυθισμένο «Τιτανικό».
«Βούτηξαν» τα βαθυσκάφη «Οδυσσέας 6k» και «Βίκτωρ 6000»
Παράλληλα, ο πιο προηγμένος εξοπλισμός υποβρύχιας έρευνας στον κόσμο έχει αναπτυχθεί για να «σαρώσει» τα βάθη του Ατλαντικού. Δύο υποβρύχια που έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν 20.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού οδηγούν αυτήν τη στιγμή την υποβρύχια έρευνα. Ο Οδυσσέας (Odysseus) 6k είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) που μπορεί να βυθιστεί σε βάθη 6.000 μέτρων. Το όχημα, το οποίο λειτουργεί από την Pelagic Research Services με έδρα την Καλιφόρνια, είναι εξοπλισμένο με δύο υδραυλικούς βραχίονες. Το ROV μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με ένα «ανυψωτικό εξάρτημα», αν και δεν έχει σχεδιαστεί για να σηκώνει τίποτα τόσο βαρύ όσο ο Τιτάνας των 21.000 λίβρες. Το PRS φέρεται να έστειλε το Odysseus μαζί με μια ομάδα προσωπικού για να το χειριστεί. Ως «εύκολα μεταφερόμενο, εξαιρετικά ικανό και εξαιρετικά προσιτό», το Odysseus έχει μήκος 98 ίντσες, ύψος 88 ίντσες και βάρος 5.550 λίβρες. Διαθέτει τέσσερις προωθητήρες προς τα εμπρός και τρεις για κάθετη κίνηση. Το Odysseus διαθέτει κάμερα 4K και πολλές άλλες κάμερες και εργαλεία φωτισμού για παρακολούθηση και καταγραφή.
Ο Βίκτωρ (Victor) 6000 είναι ένα γαλλικό μη επανδρωμένο ROV που αναπτύσσεται από το πλοίο L’Atalante και μπορεί να φτάσει σε βάθη 20.000 πόδια. Είναι παρόμοιο σε σχήμα και σχέδιο με το Odysseus 6K. Το Victor αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2001 και μπορεί να βουτήξει για περισσότερες από 28 ώρες κάθε φορά. Το υποβρύχιο μεταφέρεται από το Atalante, ένα γαλλικό πλοίο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία της κατάδυσης του Titan. Το Victor 6000 συνδέεται με το πλοίο με ένα ηλεκτρομηχανικό καλώδιο που έχει μήκος 26.250 πόδια και παρέχει ισχύ 20 kW. Οι οπτικές ίνες στο καλώδιο στέλνουν τα δεδομένα και τις ροές εικόνας στην επιφάνεια, επιτρέποντάς τους να πιλοτάρονται από το πλοίο σε πραγματικό χρόνο – χωρίς να υπάρχει όριο στη διάρκεια της οδήγησης.
Αναφορικά με τους επιβάτες, ένας Αμερικανός, ένας Γάλλος, ένας Βρετανός και δύο Πακιστανοί είναι οι εξαφανισμένοι, πέντε επιβαίνοντες του τουριστικού υποβρυχίου. Μεταξύ τους βρίσκεται ένας πάμπλουτος βρετανός επιχειρηματίας, ο 58χρονος Χάμις Χάρντινγκ, ο οποίος είχε ανακοινώσει μέσω του Instagram τη συμμετοχή του σ’ αυτή την «εξόρμηση». Ο πρώην δύτης και απόστρατος αξιωματικός του γαλλλικού Πολεμικού Ναυτικού Πολ-Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών, ειδικός στο ναυάγιο του Τιτανικού, συμμετέχει στο ταξίδι, σύμφωνα με την οικογένειά του. Μέσα στο υποβρύχιο βρίσκονται ακόμη ο πακιστανός μεγιστάνας Σαχζάντα Νταγούντ, 48 ετών και αντιπρόεδρος του ομίλου Engro, και ο γιός του, ο Σουλεϊμάν, 19 ετών, όπως ανακοινώθηκε από την οικογένεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια: