Έκαναν διαδικτυακές απάτες μέσα από καταυλισμό Ρομά και με τα κέρδη έφτιαχναν βίλες

featured image

Πέντε μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν και ακόμη δύο αναζητούνται – Πάνω από δύο εκατ. ευρώ τα κέρδη της συμμορίας – Πώς είχε στηθεί η απάτη με τις τραπεζικές κάρτες – Νέο κόλπο με συνεργούς που διευκόλυναν την ηλεκτρονική μεταφορά των χρημάτων έναντι ανταλλάγματος – Φωτογραφίζονταν σαν μεγιστάνες και δημοσίευαν τις εικόνες στο διαδίκτυο

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη πανελλαδική δράση, η οποία από το φθινόπωρο του 2021 δραστηριοποιείται σε ηλεκτρονικές απάτες. Σε συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με την συνδρομή κι άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, που κορυφώθηκε στις 23 Ιουνίου στην Κόρινθο και στην Θήβα, συνελήφθησαν 5 μέλη της συμμορίας, ηλικίας 22 έως 32 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, είχαν διαπράξει συνολικά 85 περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 2.050.000- ευρώ!

Στα υποψήφια θύματά συστήνονταν συνήθως με τα επώνυμα «ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ» και «ΚΑΡΑΜΑΝ(Λ)ΑΚΗΣ Μιχαλης», που παραπέμπουν ευθέως σε επώνυμα πρώην αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας! Στόχος των θρασύτατων κακοποιών ήταν συνήθως γιατροί, ιατρικά κέντρα και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Σε καταυλισμό Ρομά το «στρατηγείο» της συμμορίας

Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών της συμμορίας ήταν μέσα σε καταυλισμό Ρομά στον νομό Κορινθίας! Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει το «επιχειρησιακό» τηλεφωνικό κέντρο εντός του καταυλισμού. Καλούσαν τα θύματα και απέστελναν τους απατηλούς συνδέσμους links δήθεν ότι αποστολέας είναι κάποια συστημική τράπεζα. Ο καταυλισμός φυλασσόταν από μέλη τους που είχαν σκοπό την άμεση ειδοποίηση του «τηλεφωνικού κέντρου», που απαρτιζόταν από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, σε περίπτωση εμφάνισης διωκτικών άρχων. Χρησιμοποιούσαν κώδικες ονομασίες για τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις απάτες τα οποία και ονόμαζαν «ναργιλέδες» ή «γεύσεις» (ναργιλέ).

Είχαν δημιουργήσει απατηλά email και συνδέσμους links που προσομοίαζαν το διαδικτυακό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών. Τα μέλη της συμμορίας γνώριζαν το web-banking και ήξεραν όλες τις λεπτομέρειες τις ηλεκτρονικής τραπεζικής. Αφού αποκτούσαν ηλεκτρονική πρόσβαση, μεγάλωναν τα όρια ανάληψης από τους λογαριασμούς των θυμάτων και αλλάζοντας κωδικούς πρόσβασης «κλείδωναν» εκτός τα θύματά τους, ώστε να είναι ανήμπορα να κάνουν την όποια ενέργεια!

Με τα κλοπιμαία έχτιζαν βίλες!

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους διατέθηκε στο χτίσιμο δύο πολυτελέστατων οικημάτων στην Κόρινθο. Με τα υπόλοιπα χρήματα ζούσαν μια άνετη ζωή, διαφήμιζαν τη νυχτερινή τους διασκέδαση και προέβαιναν σε αγορές για την αναβάθμιση αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης που κατείχαν.

Πώς εξαπάτησαν ξενοδόχο της Μυκόνου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαπάτηση μεγάλου επιχειρηματία της Μύκονου αφού απέσπασαν τους προσωπικούς κωδικούς e-banking και του αφαίρεσαν περί τα 400.000 ευρώ από τον λογαριασμό ξενοδοχειακής του μονάδας. Και η λίστα των θυμάτων της συμμορίας δεν σταματά εδώ.

Στην Έδεσσα εξαπάτησαν ξενοδόχο και του απέσπασαν ηλεκτρονικά 100.000 ευρώ. Στη Σέριφο ανάγκασαν τον σύλλογο ξενοδοχοϋπάλληλων σε μαζική καταγγελία στις Αρχές σε βάρος των συγκεκριμένων απατεώνων διότι είχαν προσπαθήσει να εξαπατήσουν σχεδόν όλα τα καταλύματα στο νησί.


Στη Λευκάδα από ξενοδοχείο απέσπασαν 85.000 ευρώ. Στα Ιωάννινα εξαπάτησαν γιατρό και απέσπασαν ηλεκτρονικά 78.000 ευρώ από το ιατρείο του.


Πώς εξαπατούσαν τα ανυποψίαστα θύματά τους

Τα μέλη της συμμορίας πλήρωναν κάποιους «συνεργάτες» με ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ μετρητά για να αποκτήσουν τις τραπεζικές τους κάρτες. Στην Θήβα το δίκτυο της οργάνωσης ήταν υπεύθυνο για την εύρεση και αγορά των τραπεζικών καρτών από άτομα που λειτουργούσαν ως συνεργοί της συμμορίας και χρησιμοποιούνταν από τους συλληφθέντες σαν «όχημα» για την μεταφορά των χρημάτων που υπέκλεπταν από τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων στους λογαριασμούς των «συνεργατών» προκειμένου οι εγκέφαλοι της οργάνωσης να μην εντοπίζονται.

Βασική προϋπόθεση η κάθε τραπεζική κάρτα να ήταν συνδεδεμένη με ενεργό λογαριασμό e-banking και η πλήρης παραχώρηση του έλεγχου προς τα μέλη της Οργάνωσης.

Μετά την τέλεση της απάτης, με την καθοδήγηση των μελών της Οργάνωσης οι συνεργάτες της συμμορίας προέβαιναν σε ψευδή δήλωση κλοπής ή απώλειας από τον δικαιούχο στις Αρχές ή στα Τραπεζικά Ιδρύματα.

Η συγκέντρωση των χρημάτων γίνονταν με μεταφορές σε προάστιο της Δυτικής Αττικής, όπου από εκεί το δίκτυο της οργάνωσης μοίραζε τα κέρδη στους «τηλεφωνητές» και στους μεταφορείς.

Οι κωδικές ονομασίες των τραπεζικών καρτών που χρησιμοποίησαν τα μέλη της Οργάνωσης

Ναργιλέδες = χρήματα από απατές

Φτα-λε = λεφτά

μπύρες ή μπύρα Άλφα ή πράσινη μπύρα = τραπεζική κάρτα της ALPHA BANK

«Άλφα ποιότητα» = Τραπεζική Κάρτα της τράπεζας ALPHA BANK

κίτρινη = τραπεζική κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς

Έψιλον = Τραπεζική κάρτα της Εθνικής Τράπεζας.

Σίδερα = Τραπεζικές Κάρτες γενικά

Η μέθοδος της απάτης

Τα μέλη χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις καλούσαν τα θυματα τους και με το πρόσχημα παροχής υπηρεσιών τους έπειθαν να προκαταβάλουν ηλεκτρονικά μέρος του χρηματικού ποσού.

Χρησιμοποιούσαν υπέρ-συνδέσμους (links), που προσομοιάζαν με το περιβάλλον ηλεκτρονικής τραπεζικής ελληνικών τραπεζών, αποστέλοντας μέσω SMS κινητής τηλεφωνίας (μέθοδος smishing) ή μέσω μηνύματος email (μέθοδος phishing e-mail) με αποτέλεσμα τα μέλη της Οργάνωσης να αποσπούν τα προσωπικά διαπιστευτήρια ηλεκτρονικής τραπεζικής (username και password, προσωπικό κωδικό PIN κλπ) των προσωπικών λογαριασμών υπηρεσιών web-banking που διατηρούν.

Αποτέλεσμα είναι η απόκτηση πρόσβασης στους λογαριασμούς web-banking των θυμάτων, όπου τα μέλη της συμμορίας προέβαιναν σε συντονισμένη καταχώρηση εντολών μεταφοράς χρηματικών ποσών προς τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα χρηματικά ποσά μεταφέρονταν «στρατολογημένους» από την οργάνωση λογαριασμούς δικαιούχων (money mules) όπου αυτοί στην συνέχεια άμεσα απο τραπεζικό κατάστημα έκαναν ανάληψη των χρημάτων από την απάτη, ή εκτελούσαν νέα μεταφορά μέσω web-banking προς ετέρους λογαριασμούς (μέθοδος smurfing) για την αποφυγή της άμεσης δέσμευσης των χρημάτων από το Τραπεζικό Ίδρυμα, με τον χαρακτηρισμό της ύποπτης συναλλαγής.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία οχήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλήθος τραπεζικών καρτών καθώς και χρηματικό ποσό περίπου 5.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.