Έκτακτο «επίδομα καλοκαιριού» 200 ευρώ – Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

featured image

Εκτός από τα μέτρα που αφορούν τη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια, την επιδότηση βενζίνης και την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος (Power Pass), δεδομένου ότι έχουν ανοίξει κανονικά οι πλατφόρμες Power Pass και Fuel Pass, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λέγεται πως εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να επαναλάβει το καλοκαίρι του 2022 την «επιταγή ακρίβειας», η οποία δόθηκε το Πάσχα.

Ειδικότερα, απαντήσεις για το ενδεχόμενο να δοθεί νέο έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το καλοκαίρι, στο μοντέλο που μοιράστηκε το «Δώρο Πάσχα» τον περασμένο Απρίλιο, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που κυκλοφορούν ήδη από τον Μάιο, ο κ. Οικονόμου δεν απέκλεισε την πιθανότητα τελικά να ξαναδοθούν χρήματα στους πιο ευάλωτους.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Αυτές οι κατηγορίες ενισχύθηκαν τις ημέρες του Πάσχα. Το σύνολο της κοινωνίας και οι πιο ευάλωτοι και η μεσαία τάξη είναι στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Εάν τα έσοδα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού το επιτρέψει, εδώ είμαστε για να το εξετάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Έκτακτος καλοκαιρινός «μποναμάς»

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο «τραπέζι» του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η νέα επιταγή ακρίβειας που εξετάζεται να χορηγηθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά στα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθήθηκε το Πάσχα.

Το «παράθυρο» έχει αφήσει ήδη ανοιχτό ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και, εάν εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, τότε τα χρήματα θα μοιραστούν στους δικαιούχους μέσα στον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα έκτακτο «Δώρο» χορηγήθηκε σε:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι πήραν 200 ευρώ.
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά που έλαβαν μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού.
  • 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος.
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα τα οποία είχαν λάβει 200 ευρώ.
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες οι οποίοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.

Power Pass: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος

Με ταχείς ρυθμούς κινείται η υποβολή αιτήσεων στο Power Pass, καθώς εκείνες ξεπέρασαν τις 500.000.Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση ρεύματος αφορά λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, οι οποίοι εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.

Ειδικότερα, από χθες, Τρίτη 21/06, αργά το απόγευμα, έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για περισσότερα ΑΦΜ. Σήμερα, λοιπόν, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, μπορούν να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, ενώ το απόγευμα αναμένεται να «ξεκλειδώσει» το Power Pass και για τους πολίτες με ΑΦΜ έχουν λήγοντα αριθμό το 7 και το 8.

Δικαιούχοι

Η οικονομική αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.

Δικαιούχος του Power Pass είναι κάθε πολίτης που:

  • είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,
  • το καθαρό οικογενειακό του εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων δεν ξεπερνά τις 45.000 €, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020,
  • διαθέτει ΑΦΜ ο οποίος δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο και
  • επιβαρύνθηκε με συνολική αύξηση μεγαλύτερη των 30 € στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.

Power Pass: Πώς γίνεται η υποβολή της αίτησης

1. Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet και επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τον ίδιο ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του.

3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής).

Τα στοιχεία αυτά ο δικαιούχος μπορεί:

* είτε να τα επιβεβαιώσει,

* είτε να τα τροποποιήσει μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» (www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia), η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Ο πολίτης μπορεί να μεταφερθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού ο δικαιούχος συμπληρώσει τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστρέψει στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσει την αίτησή του.

4. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε ο πολίτης να συμπληρώσει το e-mail του, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

5. Πατώντας «Υποβολή», ο πολίτης ολοκληρώνει τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση;

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες Τρίτη, 21 Ιουνίου, η υποβολή δηλώσεων στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ηλεκτροβόρων συσκευών. Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών ανοίγει σταδιακά για τα διάφορα ΑΦΜ των πολιών.

Σήμερα, Τετάρτη μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσων λήγουν σε 1, 2, 3, 4.

Στις 23/6 κάνουν αίτηση τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2,3, 4, 5, 6, στις 24/6 τα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, και στις 25/6 σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.


Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι χρειάζεται ένα φυσικό πρόσωπο για να υποβάλλει αίτηση

  • Χρειάζεται να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του, έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ). Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση. Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.


Τα κριτήρια είναι τα εξής:

  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας
  • Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια
  • Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών
  • Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι . Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις (3).

Το ύψος της επιδότησης

 

Για το ύψος της επιδότησης ορίζονται τρεις κατηγορίες ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα:

  • Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ και θα λάβουν επιδότηση 50%
  • Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ και θα λάβουν επιδότηση 45%
  • Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και θα λάβουν επιδότηση 35%
  • Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας από 20.000 ευρώ και άνω και θα λάβουν επιδότηση 30%

Τα στοιχεία που έχει το κουπόνι

  • Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID)
  • Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
  • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή. (κλιματιστικό, ψυγείο)
  • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
  • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κλπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Fuel pass 2: Ποιοι θα πάρουν φθηνότερη βενζίνη

 

Πάνω από 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, θα λάβουν στις αρχές Αυγούστου την επιδότηση καυσίμων (fuel pass 2), η οποία είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η επιδότηση χορηγείται για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν αυξημένα ποσά.

Στην πρώτη φάση του μέτρου, μόλις 2 στους 10 ιδιοκτήτες χρησιμοποίησαν την ψηφιακή κάρτα, η οποία αύξησε την επιδότηση κατά 5 ευρώ. Οι περισσότεροι, δηλαδή, χρησιμοποίησαν το ποσό που έλαβαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους σε σούπερ μάρκετ ή σε διάφορες άλλες δαπάνες για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Πλέον η ψηφιακή κάρτα καυσίμων επιδοτείται με 15 ευρώ επιπλέον, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την αγορά καυσίμων. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το δημοσιονομικό κόστος στην περίπτωση που τα ποσά κατευθυνθούν σε άλλες δαπάνες αυξάνεται και αυτό καθώς, για παράδειγμα, εάν ο δικαιούχος αγοράσει τρόφιμα ο ΦΠΑ που εισπράττεται ανέρχεται στο 13%, ενώ εφόσον κατευθυνθούν για καύσιμα εισπράττεται ΦΠΑ 24% και ΕΦΚ.

Ειδικότερα, με βάση όσα ανακοινώθηκαν:

• Το επίδομα δικαιούνται οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 (δηλαδή των φετινών δηλώσεων) έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, για ένα ζευγάρι το όριο ανέρχεται στις 33.000 ευρώ, ενώ με ένα παιδί φθάνει στις 36.000 ευρώ.

• Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

• Η επιδότηση για αυτοκίνητο ανέρχεται στο ποσό των 65 ευρώ στην ηπειρωτική περιοχή και φθάνει στα 80 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, για το τρίμηνο (65 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 40 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα).

• Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους τρεις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 100 ευρώ.

• Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών, η επιδότηση, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 60 ευρώ σε ηπειρωτική περιοχή και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

• Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση.

• Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητες προϋποθέσεις, το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

• Η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο στην ηπειρωτική Ελλάδα (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο στη νησιωτική (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

• Επεκτείνεται η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.