Ανατριχιαστική καταγγελία για γυναικολόγο – «Έβαζε περισσότερα δάχτυλα στο αιδοίο μου και… »

featured image

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, άλλη μία καταγγελία έρχεται στο φως από τη φεμινιστική οργάνωση «Το Μωβ».

«Σήμερα (Τετάρτη, 28.07.2021) είχα μια έκτακτη γυναικολογική εξέταση. Στην εξέταση πάνω, και καθώς ο γελοίος ψηλάφιζε, έβαζε περισσότερα δάχτυλα και με ρωτούσε αν πονάω. Όταν απάντησα όχι, μου απάντησε(!!!): »εσυ είσαι για σκληρό σεξ». Πάγωσα, αλλά περίμενα να ολοκληρωθεί η εξέταση γιατί πήγα από τους πόνους στα δυο κομμένη, και εστίαζα στην διάγνωση. Φεύγοντας, μπήκε μπροστά μου και μου χάιδεψε το πρόσωπο» αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία που εστάλη στο «Μωβ».

«Καταγγέλλουμε την ιατρική εξουσία, τον ιατρικό σεξισμό, και ζητούμε την απομάκρυνση του ως άνω γυναικολόγου από το ιατρικό επάγγελμα. Ζητούμε επίσης την άμεση τροποποίηση της παρ. 2 του άρ. 99 Ν. 4172/2013, ώστε να μην απαιτείται παράβολο για την υποβολή καταγγελιών στους ιατρικούς συλλόγους, καθώς το οποιοδήποτε ποσό αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την καταγγελία τέτοιων περιστατικών από τα θύματα γιατρών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της οργάνωσης:

O συγκεκριμένος γυναικολόγος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως γιατρού, την αδυναμία αντίδρασης της ασθενούς λόγω της τοποθέτησής της στη γυναικολογική καρέκλα -μια θέση ιδιαίτερα ευάλωτη-, καθώς και την λεγόμενη «ιατρική αυθεντία» για την οποία υποτίθεται δεν χωρεί αμφισβήτηση, προέβη σε ολοφάνερη χυδαία σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος της καταγγέλλουσας, πιστεύοντας προφανώς ότι η ίδια δεν θα αντιληφθεί τον αντιδεοντολογικό τρόπο «εξέτασης».

Η καταγγέλλουσα ωστόσο αμέσως αντιλήφθηκε το τι συνέβη, και σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά του γυναικολόγου. Την παρούσα καταγγελία σκοπεύουμε και εμείς να στείλουμε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.


Με αφορμή τα παραπάνω, διαπιστώσαμε, πρώτη η καταγγέλλουσα αλλά και εμείς, ότι για την υποβολή κάθε καταγγελίας στον Ιατρικό Σύλλογο, υποβάλλεται υπέρ του οικείου Ιατρικού Συλλόγου παράβολο πενήντα (50) ευρώ, ποσό που δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Το παραπάνω προβλέπεται στο αρ. 99 παρ. 2 του Ν. 4172/2013. Είναι αδιανόητο να απατείται το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για την υποβολή καταγγελίας σε ιατρικούς συλλόγους, πόσο μάλλον μετά τον ηχηρό ερχομό του κινήματος Me Too στην χώρα μας, αλλά και ύστερα από τη σειρά υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών, που έχουν βρεθεί ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων τα τελευταία χρόνια, με θύτες μαιευτήρες-γυναικολόγους και θύματα ασθενείς τους.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε την υπόθεση των φοιτητριών του Τμήματος Μαιευτικής στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίες έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή μαιευτικής στο ΑΤΕΙΘ και γυναικόλόγο, ο οποίος τις απομόνωνε στο ιδιωτικό του ιατρείο με πρόφαση την παροχή δωρεάν γυναικολογικών εξετάσεων, καθώς και τις 17 μηνύσεις κατά γυναικολόγου στη Ρόδο για τα αδικήματα του βιασμού, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της κατάχρησης ανικάνου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη και εξύβρισης.

Καταγγέλλουμε την ιατρική εξουσία, τον ιατρικό σεξισμό, και ζητούμε την απομάκρυνση του ως άνω γυναικολόγου από το ιατρικό επάγγελμα. Ζητούμε επίσης την άμεση τροποποίηση της παρ. 2 του άρ. 99 Ν. 4172/2013, ώστε να μην απαιτείται παράβολο για την υποβολή καταγγελιών στους ιατρικούς συλλόγους, καθώς το οποιοδήποτε ποσό αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την καταγγελία τέτοιων περιστατικών από τα θύματα γιατρών.

Υπενθυμίζουμε στον Ιατρικό Σύλλογο όπως και σε κάθε άλλον φορέα, ότι για θέματα βίας κατά των γυναικών η μήνυση σε αστυνομικό τμήμα είναι δωρεάν, ενώ για άλλα θέματα απαιτείται παράβολο 100 ευρώ.

Εξάλλου, το «Σπάστε τη σιωπή», δεν σημαίνει τίποτα παρά υποκρισία όταν διατηρούνται, ή μπαίνουν νέα, εμπόδια στα θύματα της βίας να σπάσουν την σιωπή τους.
Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.