Ουλές Ακμής

featured image

Οι ουλές ακμής είναι το αποτέλεσμα της ακμής, που δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως τη χρονική περίοδο που ήταν απαραίτητο, και δεν επουλώθηκαν οι φλεγμονές της με την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό είχε ως συνέπεια τα συμπτώματα της ακμής να εξελιχθούν σε ουλές.

Πολύ συχνά οι ουλές της ακμής έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του ατόμου, όπως άλλωστε συμβαίνει πολλές φορές και με την ακμή. Οι ουλές έχουν την τάση να δημιουργούν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανησυχία για την εξωτερική εμφάνιση.

Τα σημάδια ακμής πολύ συχνά είναι το προϊόν μιας φλεγμονώδους πληγής, όπως μια φλύκταινα ή μια κύστη. Οι φλεγμονώδεις κηλίδες εμφανίζονται έπειτα από διόγκωση του θυλακίου, η οποία είναι απόρροια της υπερβολικής λιπαρότητας, των βακτηρίων και των νεκρών κυττάρων. Αν η ρήξη του θυλακίου παρουσιαστεί κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, τότε η αλλοίωση δεν είναι και τόσο σοβαρή και επουλώνεται γρήγορα. Αν όμως εμφανιστεί βαθιά ρήξη  στο τοίχωμα του θύλακα, προκαλούνται πιο σοβαρές βλάβες. Έχουμε διαρροή μολυσμένων παραγόντων μέσα στο χόριο με συνέπεια την καταστροφή του υγιούς ιστού του δέρματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονή που προκαλείται στο δέρμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ουλών.

Με απλά λόγια ένα αθώο σπυράκι που μπορεί να βλέπουμε εμείς , αποτελεί ένδειξη φλεγμονής. Αν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, που η φλεγμονή είναι μεγάλη και τα ένζυμα έχουν καταστρέψει δομικά στοιχεία του δέρματος , όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, τότε προκύπτουν οι ουλές της ακμής. Το δέρμα είναι σε θέση να παράξει ουλώδη ιστό για να θεραπεύσει τη βλάβη, που έχει προκληθεί, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι μια ουλή με άσχημη όψη.

Το δέρμα αναπλάθεται μετά τη θεραπεία ακμής, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν την υφή του δέρματος σε σχέση με τον βαθμό της ακμής, διότι μπορεί οι βλάβες να επουλώνονται ολοκληρωτικά, αλλά πάντα υπάρχει η περίπτωση να αφήσει κάποιο σημάδι.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως κακές συνήθειες, όπως το ξύσιμο στις πάσχουσες περιοχές προκαλούν μεγαλύτερο ερεθισμό και δυσκολία στην επούλωση.

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ουλών. Αυτές είναι οι ατροφικές (με απώλεια ιστού) και οι υπερτροφικές ή χηλοειδή (με περίσσεια ιστού).

Οι ατροφικές ουλές, που αποτελούν και τον πιο συχνό τύπο ουλής, που προκαλείται από φλεγμονώδη ακμή, διακρίνονται σε:

Εμβυθισμένες στενές ουλές (ice – pick scars). Πρόκειται για στενές και βαθιές ουλές και αποτελούν την πιο συχνή μορφή ουλών ακμής.

Εμβυθισμένες πλατιές ουλές (box scars). Είναι στρογγυλές ουλές με απότομες πλευρές και μοιάζουν με τις ουλές της ανεμοβλογιάς.

Κυματοειδείς ουλές (rolling scars). Είναι κοιλότητες στο δέρμα, που έχουν στρογγυλεμένες άκρες και κυματοειδή όψη και παρουσιάζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Οι υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές, είναι ουλές που έχουν σχηματιστεί από την αύξηση κολλαγόνου κατά την επούλωση των πληγών της ακμής.


Ορισμένοι από τους τρόπους αντιμετώπισης των ουλών ακμής είναι:

Fractional Laser Mosaic. Η συγκεκριμένη μέθοδος laser έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στόχευσης και δρα ακριβώς στο σημείο της βλάβης χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενοι ιστοί. Εξαλείφει συνήθως τα περισσότερο σημάδια που αφήνει η ακμή. Το Fractional Laser Mosaic αποτελεί τον πλέον σύγχρονο τρόπο ανάπλασης του δέρματος με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ενέσιμο Κολλαγόνο (Υαλουρονικό). Εδώ επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος κολλαγόνου με απώτερο σκοπό να σηκωθεί η ατροφική ουλή ακμής, έτσι ώστε να βρίσκεται στο επίπεδο του φυσιολογικού δέρματος.

Dermapen σε συνδυασμό με μεσοθεραπεία. Επιτυγχάνεται η παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης και λειαίνει τις ουλές, που έχει προκαλέσει η ακμή.

Βαθιά Peelings ή μεσαίου βάθους. Μέσω αυτών ομαλοποιείται η υφή του δέρματος, ενεργοποιείται η κολλαγογένεση και αμβλύνονται οι βαθιές ουλές.

Η έγκαιρη επίσκεψη στη δερματολόγο και η σωστή αντιμετώπιση της ακμής, προλαμβάνουν τα σημάδια και τις ουλές πριν κάνουν την εμφάνισή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, πάλι η δερματολόγος είναι το κατάλληλο άτομο για το σχεδιασμό θεραπείας ανάλογα την περίπτωση του ασθενούς και τον τύπο ακμής από τον οποίο προκλήθηκαν τα σημάδια. Σημαντικό ρόλο παίζουν το φύλο, η ηλικία του ασθενούς καθώς και τα χαρακτηριστικά του δέρματος.

Η Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μας παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στο χώρο του ιατρείου της, όλες τις θεραπείες κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών. Στο ιατρείο, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα μέσα από μια σειρά δερματολογικών, αισθητικών και laser σύγχρονων μεθόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Από τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Dr. Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη

Η Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη είναι:

Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός» Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

laderma.gr

dermatologos-glyfada.gr

facebook

instagram

Πηγή: www.newsbeast.gr



[gs-fb-comments]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.