Στήριξη των επιχειρήσεων, προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς

featured image

Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της αγοράς με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το click away, που στην αρχή σχολιάστηκε αρνητικά αλλά που τελικά κατάφερε να διασώσει μέρος του κύκλου εργασιών χιλιάδων επιχειρήσεων, βρισκόμαστε ξανά σε ένα καθολικό lockdown της αγοράς υπό το φόβο μιας νέας αύξησης των κρουσμάτων.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν αιφνιδιάζει κανένα. Lockdown όπου και όταν είναι αναγκαίο, σύστημα «ακορντεόν» ανάλογα με τα δεδομένα της επιδημίας, μέτρα προστασίας χωρίς εκπτώσεις και αποκλίσεις. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει όρθια την αγορά είναι τιτάνια και πρέπει ασφαλώς να λάβει υπόψη της τον κίνδυνο να κερδίσουμε το στοίχημα της αγοράς αλλά να χάσουμε το στοίχημα της υγείας. Το δεύτερο είναι βαρύτερο.

Είναι πρωτοφανές για ελληνική κυβέρνηση να έχει διοχετεύσει στην αγορά τόσα δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστότητα και αμέτρητες πολιτικές στήριξης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας. Είναι βέβαιο ωστόσο πως η αγορά δεν μπορεί να διασωθεί μόνο με μηχανική υποστήριξη αλλά πρέπει να βρει νέους ρυθμούς και τρόπους λειτουργίας. Έξυπνες πολιτικές, όπως είναι το click away, μπορούν να δώσουν οξυγόνο στην αγορά. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες. Είναι κρίσιμο να κρατήσουμε «ζεστή» τη μηχανή της οικονομίας, ακόμη και στο ρελαντί, προκειμένου να διατηρήσουμε την αναγκαία ροπή για την ανάκαμψη της επόμενης μέρας. Με τους εμπόρους και το προσωπικό στα καταστήματα, με τους γονείς στις δουλειές τους, με την οικονομική δραστηριότητα να λειτουργεί πάντα με κανόνες προστασίας, κερδίζουμε χρόνο και βήματα μέχρι την έξοδο από την κρίση.


Μαζί με το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» μικραίνουμε την απόσταση από την επαναφορά στην κανονικότητα. Άλλωστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ένας άθλος που πιστώνεται αποκλειστικά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έχει δώσει εξαιρετικές λύσεις σε πολλά θέματα και έχει κρατήσει τον κίνδυνο μετάδοσης σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να θυσιάσει σημαντικό μέρος της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών που πραγματοποιούνταν με φυσική παρουσία. Οι προσεκτικές επιλογές της κυβέρνησης εγγυούνται πως κάθε μέτρο και πολιτική έχει σταθμιστεί σωστά. Και πως η μεγάλη προτεραιότητα, δηλαδή η δημόσια υγεία, δεν έχει αλλάξει. Γιατί ένα πιθανό τρίτο κύμα, που ζει όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, και χρειάζεται ένα συνδυασμό θαύματος και έξυπνων πολιτικών για να αποφευχθεί, θα μας βρει με τις ΜΕΘ μισογεμάτες και με το σύστημα υγείας κουρασμένο από μια μεγάλη καθημερινή μάχη.

Τέλος, την ίδια στιγμή που η οικονομία σηκώνει το δικό της βάρος της πανδημίας είναι επίσης πολύ αναγκαίο η επιχειρηματικότητα να βρει στήριξη όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τον φυσικό της χρηματοδότη που είναι το τραπεζικό σύστημα. Περισσότερα δάνεια με μικρότερο κόστος χρήματος και με πιο γρήγορες διαδικασίες. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων μπορεί να περιμένει. Η ανάκαμψη της αγοράς δεν μπορεί.

Πηγή: www.newsbeast.gr



[gs-fb-comments]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.