Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός - Οι δύο δόσεις σε τρεις εβδομάδες και η ανοσία 7 ημέρες μετά

featured image

Μια σημαντική εξέλιξη ανακοινώθηκε την Τετάρτη, καθώς έγινε γνωστό πως το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.

Οι ρυθμιστικές Αρχές στη Βρετανία εξέτασαν τα στοιχεία και κατέληξαν ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech προσφέρει έως και 95% προστασία από την Covid-19 και είναι ασφαλές για χρήση. «Μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα ανακούφισης, μπορούμε να περιμένουμε ένα καλύτερο 2021», δηλώνει επιδημιολόγος στο BBC.

Όποιος κάνει το εμβόλιο θα χρειαστεί δύο δόσεις με διαφορά τριών περίπου εβδομάδων, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο. Μετά από τη δεύτερη δόση θα χρειαστούν 7 ημέρες για να λειτουργήσει πλήρως ο εμβολιασμός.

Χρειάζεται επίσης να διατηρηθεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γύρω στους -70 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και η εταιρεία έχει εργαστεί για να φτιάξει μια πολύ συγκεκριμένα συσκευασία για τη μεταφορά του εμβολίου. «Είναι σαν ένα κουτί πίτσας που είναι γεμάτο με ξηρό πάγο. Αυτό διατηρεί τη θερμοκρασία για 10 ημέρες», αναφέρει ο Μπεν Όσμπορν που εργάζεται για τη Pfizer στη Βρετανία.


How will the Pfizer/BioNTech vaccine roll-out work?https://t.co/M2tzGwJAfB pic.twitter.com/06eaw5iiMX

— BBC News (UK) (@BBCNews) December 3, 2020

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) γνωστοποίησε τη λίστα με τα άτομα που θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση.

Οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία και οι φροντιστές τους Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω – Επαγγελματίες υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω – Εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, από κλινικής πλευράς Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους βάζουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Σύμφωνα με τον καθηγητή Munir Pirmohamed όσοι κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα αποκτήσουν ανοσία επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το εμβόλιο δεν συστήνεται σε εγκύους καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλειά του.

Πηγή: www.newsbeast.gr[gs-fb-comments]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.