Αυξημένος ο κίνδυνος μέχρι και θανάτου από κορονοϊό για όσους έχουν πολύ υψηλό σάκχαρο

featured image

Μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό, ή ακόμη και να πεθάνουν από αυτόν, αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που έχουν αφύσικα υψηλά επίπεδα σακχάρου (υπεργλυκαιμία), σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό σάκχαρο. Αυτό είναι το σύμπερασμα μιας νέας ισπανικής επιστημονικής μελέτης, της μεγαλύτερης του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φρανσίσκο Ξαβιέ Καράσκο-Σάντσεθ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χουάν Ραμόν Χιμένεθ της Ουέλβα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Annals of Medicine και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 11.300 αρρώστους με Covid-19 σε μη κρίσιμη κατάσταση αρχικά, από τους οποίους ο ένας στους πέντε (ποσοστό 19%) είχε διαγνωσθεί προηγουμένως με διαβήτη, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (20%) πέθανε στη διάρκεια της νοσηλείας.


Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, οι ασθενείς με αφύσικα υψηλά επίπεδα είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από την Covid-19 (41% έναντι 16%), καθώς επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν διασωλήνωση.

Τα ποσοστά ενδονοσοκομειακής θνητότητας ήσαν 16% για όσους είχαν σάκχαρο κάτω από 140 mg/dL, 34% για όσους είχαν σάκχαρο 140 έως 180 και 41% για όσους είχαν σάκχαρο πάνω από 180. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με διαβήτη και των μη διαβητικών, καθώς όσοι εμφάνισαν υπεργλυκαιμία στη διάρκεια της νόσου, ήΤαν αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο.

Η υπεργλυκαιμία είναι κοινή στους διαβητικούς, αλλά μία ασθένεια ή ένα τραύμα μπορεί να την πυροδοτήσει επίσης. «Ο έλεγχος της υπεργλυκαιμίας στους ασθενείς χωρίς διαβήτη πρέπει να είναι υποχρεωτικός στους ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία λόγω Covid-19», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα γιατί το υψηλό σάκχαρο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό.

Πηγή: www.newsbeast.gr[gs-fb-comments]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.