Μην το

featured image

Η παχυσαρκία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που στις μέρες μας ο παγκόσμιος οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία παγκόσμια πανδημία, πρόκειται ακόμη για ένα θέμα ταμπού.

Το μεγαλύτερο ζήτημα που δημιουργείται είναι ότι ενώ η παχυσαρκία θεωρείται νόσος,  αντιμετωπίζεται από τον κοινωνικό περίγυρο ως επιλογή και τρόπο ζωής ενός ατόμου, με αποτέλεσμα τα παχύσαρκα άτομα να στιγματίζονται κοινωνικά, να μην συζητούν για το πρόβλημα τους και το χειρότερο να μην αναζητούν τις σωστές λύσεις.

Η παχυσαρκία είναι νόσος! Είναι πολλά περισσότερα από αυτό που φαίνεται, σχετίζεται με πολλές και σοβαρές ασθένειες και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Η ιδέα ότι η παχυσαρκία οφείλεται απλά στη μεγάλη ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται και στην έλλειψη άσκησης είναι αβάσιμη.

Σύμφωνα με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα πρόκειται για μία νόσο με σοβαρές συνέπειες η οποία επηρεάζει τους ανθρώπους για μια ζωή. Τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ή επιδείνωσης άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μερικές μορφές καρκίνου, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπογονιμότητα και άλλες. Παράλληλα, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ανταποκρίνεται στις θεραπείες.

Αφού γίνει κατανοητό ότι η παχυσαρκία είναι μία νόσος, πρέπει να γίνει ακόμη πιο σαφές ότι πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη νόσο. Οι άνθρωποι που ζουν με αυτήν, εξακολουθούν να μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους. Μάλιστα, η απώλεια βάρους που ισοδυναμεί με μόλις 5% του συνολικού βάρους είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα προσοχή στον τρόπο που θα επιτευχθεί η απώλεια βάρους. Δεν υπάρχει μία κοινή λύση για όλους ούτε και γρήγορος τρόπος να χαθούν τα περιττά κιλά.

Χρειάζεται, υπομονή, προσπάθεια και σωστή θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση και φροντίδα.


Πώς θα γνωρίζετε όμως ότι πάσχετε από τη συγκεκριμένη νόσο; Αρχικά θα πρέπει να υπολογίσετε τον δείκτης μάζας του σώματος σας (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι ένας αριθμός που υπολογίζεται από το βάρος και το ύψος σας. Δεν είναι ένας ακριβής υπολογισμός του ποσοστού του σωματικού λίπους, αλλά είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσδιορίσετε το σημείο στο οποίο βρίσκεται το βάρος σας στο εύρος μεταξύ του υγιούς και μη υγιούς βάρους.

Σκεφτείτε την φαρμακευτική αντιμετώπιση αν έχετε ΔΜΣ >30kg/m2 ή αν ΔΜΣ>27kg/m2 και συνυπάρχει τουλάχιστον 1 πρόβλημα υγείας όπως υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αποφρακτική άπνοια ύπνου, προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 κ.α.

Πρόκειται για ένα σημείο εκκίνησης για να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το βάρος, την υγεία και τις επιλογές θεραπείας. Στη συνέχεια θα χρειαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας το οποίο πολύ πιθανόν να απαιτεί έναν συνδυασμό διαφορετικών θεραπευτικών επιλογών για την κάλυψη των προσωπικών σας αναγκών.

Μαζί με τον γιατρό σας θα συζητήσετε αν θα πρέπει να ξεκινήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή συνδυαστικά με διατροφή και άσκηση ή αν χρειαστεί να προβείτε πρώτα σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση και σε πιθανή μετέπειτα αύξηση κιλών και να ξεκινήσετε την φαρμακευτική αγωγή.

Μην φοβηθείτε ή αμελήσετε να ζητήσετε βοήθεια. Σκεφτείτε ότι η παχυσαρκία επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής σας και ότι η απώλεια βάρους μειώνει τα Καρδιαγγειακά προβλήματα ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης!

Πάνω απ΄όλα όμως έρχεται η σωστή ενημέρωση γύρω από το θέμα. Για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί το site  μην το έχεις βάρος  που σκοπό έχει να επικοινωνήσει το πρόβλημα, να ενημερώσει και να κατευθύνει σωστά τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία.

Μη διστάσετε να ενημερωθείτε και να αναζητήσετε βοήθεια. Η εύρεση του κατάλληλου επαγγελματία υγείας που θα σας συνοδεύσει σε αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή της πορείας σας  και τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής σας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ NEWSBEAST ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πηγή: www.newsbeast.gr



[gs-fb-comments]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.