Κορονοϊός: Πότε θα έχουμε ανοσία στην Ελλάδα

featured image

«Αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ελλάδα μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021, θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Ο κ. Φιλίππου εξήγησε ότι από την στιγμή που θα εμβολιαστεί ο πρώτος θα χρειαστεί ένας μήνας για να αποκτήσει ανοσία. Άρα αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού μέσα στο 1ο εξάμηνο θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι.

Αναφορικά με την διαδικασία έγκρισης του εμβολίου ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως η έγκριση είναι μια κεντρική διαδικασία από τον EMA. Στην συνέχεια έρχεται στους εθνικούς οργανισμούς της κάθε χώρας, που καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης, δηλαδή πού θα πάει και με ποιους τρόπους θα διανεμηθεί και καθορίζονται οι συνθήκες ιδιαίτεροι περιορισμοί που θέτει κάθε χώρα.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο ΕΟΦ είναι έτοιμος.

«Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται τώρα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Ήδη γνωρίζουμε ότι από το τέλος του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την έγκριση από τον EMA οπότε εντός 24 ωρών στους μηχανισμούς θα βρίσκονται όσοι πρέπει να είναι – ακόμη και αν είναι Πρωτοχρονιά – για να ληφθεί τάχιστα η απόφαση για τον τρόπο διάθεσης» είπε.

Έγκριση το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου

Σχετικά με το πότε θα ληφθεί η απόφαση και θα διατεθεί στην Ελλάδα ο κ. Φιλίππου υπογράμμισε πως με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρείται ότι το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση – η έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου διευκρινίζοντας πως αυτό θα είναι το πρώτο της Pfizer και πως θα ακολουθήσουν και άλλα.


«Από την στιγμή που θα γίνει αυτό θα χρειαστεί μια δυο μέρες για να γίνει η διαδικασία και σε εθνικό επίπεδο πρόσθεσε ο ίδιος και στην συνέχεια να ξεκινήσει η διαθεσή του με την προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου» είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε πως σε αυτήν την διαδικασία εμβολιασμού ο ΕΟΦ δεν είναι μόνος του και πως είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση που απαιτεί την συνεργασία πολλών. Γίνεται βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών που πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας προκειμένου να γίνουν όλα σωστά και ομαλά.

Σχετικά με το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές ο ίδιος δήλωσε πως η έγκριση δεν είναι μια απλή διαδικασία και γι» αυτό ο EMA έχει καθυστερήσει. «O EMA είναι ένα σχολαστικός οργανισμός σε θέματα ασφάλειας. Πρωτίστως ενδιαφέρει το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αυτό θα διασφαλίσει ο EMA».

Αναφορικά με την έγκριση που δόθηκε νωρίτερα στην Βρετανία είπε πως κάθε οργανισμός φαρμάκων ακολουθεί τα δικά του κριτηρια και οτι ο ελληνικός οργανισμός ακολουθεί τα Ευρωπαικά κριτήρια που μέχρι τώρα δεν τους έχουν διαψεύσει.

Σχετικά με το φάρμακο «το περιφημο κοκτέιλ αντισωματων του Τραμπ σημείωσε πως είναι ένα φάρμακευτικό σκεύασμα που έχει πάρει ειδική έγκριση από ΗΠΑ, δεν είναι έγκριση κυκλοφορίας. Έχει άδεια έκτακτης χορήγησης. Αντίστοιχη προσέγγιση δεν υπάρχει ούτε σε εθνικό ούτε σε ευρωπαικό επίπεδο.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε «φροντίσαμε τουλάχιστον από την εταιρία Regeneron να εξασφαλίσουμε δόσεις στο πλαίσιο κλινικής μελέτης. Στην περίπτωση που οι εταιρίες καταθέσουν αίτηση για έγκριση από τον EMA και εγκριθεί τότε προφανώς θα έρθει και στην Ελλάδα». Η μελέτη για αυτό το φαρμακευτικό σκεύασμα έχει εγκριθεί όπως ανέφερε και θα έρθει μέσα στην βδομάδα στην Ελλάδα και θα ξεκινήσει σε 5 νοσοκομεία.

Πηγή: www.newsbeast.gr[gs-fb-comments]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.