Νέες ταυτότητες με λέιζερ και ηλεκτρονική υπογραφή - Πόσο θα κοστίζουν – Πού θα μας διευκολύνουν

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εδώ και λίγους μήνες θέλει να δώσει το στίγμα των των νέων ταυτοτήτων στους πολίτες. Αυτήν τη φορά όπως βλέπετε από τη φωτογραφία αλλά και από το κείμενο που ακολουθεί θα είναι μικρότερες, στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα αρκούν για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο ενώ φυσικά στις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και σήμερα θα αντικαθιστούν το διαβατήριο.

Τον Μάρτιο ολοκληρώνεται η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες

Με το σημερινό διαγωνισμό τα 10 ευρώ που επιβαρύνουν κάθε πολίτη ορίζονται ως μέγιστο κόστος. Εφόσον, λοιπόν, ο διαγωνισμός είναι ακόμη ανοιχτός αν  βρεθεί χαμηλότερη τιμή και πλειοδοτήσει ένας προμηθευτής θα υπάρξουν εκπτώσεις στο σύνολο του ποσού του διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει πως το έξοδο της φωτογραφίας θα μειωθεί από τα 10 ευρώ αναλογικά.

Το συνολικό κόστος παραγωγής ταυτοτήτων παραμένει το ίδιο με τον προηγούμενο διαγωνισμό και ανέρχεται στα 515.000.000 Ευρώ για 15 έτη (10+5). Στην πραγματικότητα το κόστος του νέου διαγωνισμού είναι χαμηλότερο γιατί έχουν συμπεριληφθεί και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ).

Κλήθηκαν οι ίδιες 25 εταιρείες και ο αριθμός κοινοπραξιών δεν αναμένεται να αλλάξει. Από το 2019, λόγω του εύρους, της συνθετότητας και του πολύπλοκου του έργου λίγες εταιρείες μπορούσαν να ανταποκριθούν ως κύριοι προμηθευτές. Γι’ αυτό και αναμένονταν συμπράξεις μεταξύ των κύριων μεγάλων και των λοιπών εταιρειών προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Από το 2019 ήταν όρος του διαγωνισμού, η έγχρωμη φωτογραφία αλλά μετά 5ετία. Είναι ακατανόητη η ρύθμιση του 2019 για μετά 5ετία αλλαγή του χρώματος.


Η κάρτα του πολίτη (ταυτότητα) είναι αναπτυξιακό μέτρο

Από 0.5% έως 0.7% του ΑΕΠ υπολογίζεται η εθνική ωφέλεια. Το ύψος του παραβόλου που θα πληρώνει ο πολίτης είχε ήδη καθορισθεί στα 10 ευρώ με τις διατάξεις του άρθρου 5 της υπ αριθ. 8200/0-297647 από 10/04/2018 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β1476).

Το ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν έχει βάση η συμπερίληψη στην ταυτότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εφόσον αυτή δεν είχε με σαφήνεια ορισθεί

Εκδόθηκε διάταξη Νόμου (άρθρο 23 Ν.4647 από 16/12/2019, που τροποποιεί – συμπληρώνει το άρθρο 3 ν 1599/1986), όπου προβλέπεται η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Η λύση της έγχρωμης φωτογραφίας, η οποία επιλέγεται με τον παρόντα διαγωνισμό εμπεριέχει τα ισχυρά  σημεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ήτοι εγχάραξη με λέιζερ της φωτογραφίας κατόχου αλλά και τα επιπλέον της έγχρωμης επιφάνειας.

Ο Κανονισμός ΕΕ 2019/1157 από 20/06/2019, που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ε.Ε στο άρθρο 16 ορίζει ότι η εφαρμογή του ξεκινά την 02/08/2021, ενώ στο άρθρο 5 παρ 2 εδάφιο α’ ορίζει ότι τα δελτία ταυτότητας που δεν περιλαμβάνουν λειτουργική Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (MRZ), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνική δελτία ταυτότητας, παύουν να ισχύουν την 03/08/2026.

 

Πηγή: www.enimerotiko.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.