Μέσα στην εξοχική έπαυλη του Λαδόπουλου: Η άγνωστη ιστορία της, ο παραμυθένιος κήπος και η τιμή πώλησης

featured image

Έπαυλη Λαδόπουλου στο Ρίο – Χρήσιμες πληροφορίες: Πλέον βρίσκεται στην κυριότητα τουρκικού ομίλου. Η αυλόπορτά της τρίζει. Ο κήπος είναι καταπράσινος. Δημιουργήθηκε μέσα στη δεκαετία του ’60. Ο Κεφαλονίτης Ευάγγελος Λαδόπουλος ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία της. Μάλιστα, αργότερα τον δώρισε στο γιο του, μετά το γάμο του με τη Ρένα Σαρμά.

Σε ένα χώρο 4.200 τ.μ που είναι το εμβαδόν του οικοπέδου , στην οδό Σώμερσετ, στην «καρδιά» του Ρίου, κοντά στον θερινό κινηματογράφο που λειτουργεί σήμερα, έχτισε ο Λαδόπουλος τη θερινή αυτή κατοικία των 300 τ.μ. Εκείνη παρουσίαζε ξεχωριστά για την εποχή αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το μάτι σου κεντρίζει αμέσως η οβάλ πρόσοψη. Μπαίνοντας στο ισόγειο διακρίνεις το τζάκι. Διακρίνεις, τα επίπεδα στον χώρο που ήταν καθιστικό και την εσωτερική ξύλινη σκάλα. Εκείνη οδηγεί στον πάνω όροφο με τα υπόλοιπα δωμάτια, τα δύο μπάνια και τις βεράντες.

Βγαίνοντας στις βεράντες αμέσως αποζημιώνεσαι από τον εκπληκτικό κήπο και τα παιχνιδίσματα των κλαδιών με τον ήλιο. Εύκολα μπορείς να σχηματίσεις εικόνα της δεκαετίας του ’60. Τα δωμάτια στον πάνω όροφο είναι τέσσερα και τα μπάνια δύο. Στοιχείο, αν μη τι άλλο, ευμάρειας για την εποχή.


Περνώντας έξω, το βλέμμα στέκεται στις πέτρινες πλευρές του σπιτιού , στα ιδαίτερα φαναράκια και σε άλλα στοιχεία του χώρου και της οικίας , τα οποία φανερώνουν την καλαισθησία της οικογένειας και το «ύφος» της περιόδου κατά την οποία χτίστηκε.

Έπαυλη Λαδόπουλου στο Ρίο – Χρήσιμες πληροφορίες: Ανακατασκευή στην σκεπή πριν λίγο καιρό

Το πιο ενδιαφέρον είναι ο κήπος με επιλεγμένα δέντρα και φυτά, πλατάνια, δάφνες, κουκουναριές, ελιές, φοίνικες, κυπαρίσσια, θάμνους όλων των ειδών , κρίνους και δεκάδες λουλούδια που …ζωγραφίζουν όταν ανθίζουν το χώρο με όλα τα χρώματα της παλέτας.

Η συνολική δόμηση του οικοπέδου είναι 800 τ.μ,.

Κατά την είσοδο σε αυτόν συναντάς το πηγάδι, τον βοηθητικό χώρο του προσωπικού στο κάτω μέρος, αλλά και ό,τι έχει απομείνει από το σιντριβάνι.

Η τιμή πώλησης έχει κατέβει από αυτή που έχει δοθεί ως εκτιμώμενη, από τους ειδικούς του real estate.

Έχει εκτιμηθεί από ελληνική και διεθνή εταιρεία εκτιμήσεων στο ύψος του 1. 700.000 ευρώ αλλά η τιμή πώλησης έχει διαμορφωθεί στις 720.000 ευρώ και αυτή είναι συζητήσιμη, επισημαίνει στο thebest.gr o Εκτιμητής – Μεσίτης ακινήτων Γιώργος Κοπανιτσάνος της Kopanitsanos Real Estate. Και προσθέτει:

«Πρόκειται για το πιο προνομιακό ακίνητο του Ρίου με τη μεγαλύτερη έκταση γης, με τόσο πράσινο, το οποίο θα ήταν καλό να περάσει στην κατοχή κάποιου που αγαπά αυτό το στιλ και θα θέλει να διατηρήσει τον φυσικό αυτό πλούτο , ενώ ο χώρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στην κατεύθυνση της κοινής ωφέλειας μέσα από την αγορά του από έναν δημόσιο φορέα».

Έπαυλη Λαδόπουλου στο Ρίο – Χρήσιμες πληροφορίες: Πώς πέρασε σε τουρκικό όμιλο

Η χαρτοποιία του Ευάγγελου Λαδόπουλου ήταν εμβληματική επιχείρηση στην ιστορία του χαρτιού και τα κτίριά της ακόμα δεσπόζουν, στην παραλιακή, απέναντι από το νέο λιμάνι, αν και εγκαταλελειμμένα σε ένα μέρος ή με άλλη χρήση σε ένα άλλο.

Το 1928 ο Ευάγγελος Λαδόπουλος δημιουργεί στην Πάτρα την χαρτοβιομηχανία και καταφέρνει κάποια χρόνια μετά να την κάνει τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Έφτασε το εργατικό δυναμικό στα 1.200 άτομα και έκανε εξαγορές.

Από το 1965 στη βιομηχανία στην Πάτρα την ουσιαστική διαχείριση ασκούσε ο γιος του Ευάγγελου , Γιώργος Λαδόπουλος.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων που κάνει η ΕΓΛ δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1964-1965, τη Μακεδονική Εταιρεία Λαδόπουλου. Το 1968 εξαγοράζει τη μεγάλη χαρτοποιία Αιγίου.

Ο ανταγωνισμός και οι μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος φέρνουν σταδιακά την κάμψη.

Το 1984 τελικά η ΕΓΛ υπάγεται στο καθεστώς προβληματικών επιχειρήσεων και το 1988 τίθεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Στις 7 Απριλίου του 1988 τίθεται υπό εκκαθάριση.

Έπαυλη Λαδόπουλου στο Ρίο – Χρήσιμες πληροφορίες: Η ΜΕΛ και οι Τούρκοι

Το μόνο που διασώζεται από τον Λαδόπουλο και συνεχίζει μέχρι σήμερα είναι η εταιρεία που πήγε στη βόρεια Ελλάδα, η ΜΕΛ. Η ΜΕΛ ιδρύθηκε το 1964 στην Πάτρα από τον Γεώργιο Λαδόπουλο. Το 1967 η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και αναπτύσσεται.

Το 1984 υπάγεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ενώ το 1998 ιδιωτικοποιείται.

Aπό το Μάρτιο του 2012 η ΜΕΛ γίνεται πλέον μέλος του ομίλου Pak, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μέτοχος της. Η ΜΕΛ Μ.Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κλάδο παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των χωρών της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ο όμιλος ανήκει στην οικογένεια Pak με πολυσχιδείς δραστηριότητες στην Τουρκία και όχι μόνο. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ο όμιλος Pak ιδρύθηκε το 1923, και σήμερα συναποτελείται από 19 εταιρείες, oι οποίες εξειδικεύονται σε: Τρόφιμα, εύκαμπτη συσκευασία, χαρτόνια, real estate.

Ο Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος της Kopanitsanos REAL ESTATE SINCE 1961 και Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Περιουσίας για το Παράρτημα της Ελλάδας, αναφέρει ότι πλέον επειδή το οικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί περισσότερο σε σχέση με τα πρότερα χρόνια της κρίσης και σε συνάρτηση με την απόκτηση συγκοινωνιακών υποδομών (Ολυμπία Οδός, επικείμενη έλευση σύγχρονου τρένου κ.α.) οι οποίες κάνουν την Πάτρα πιο «ελκυστική», θα προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα «και εκτιμούμαι πως μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα έχουμε την πώληση. Εξάλλου, ήδη έχουμε ενδιαφερόμενους και το ενδιαφέρον πλέον καταγράφεται πιο ζωηρό».

Πηγή: www.enimerotiko.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.