Ασκήσεις προσομοίωσης για τον κοροναϊό, τι προέβλεπε το σενάριο

featured image

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με στόχο την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κοροναϊού 2019-nCoV βρίσκονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας όπως επιβεβαιώθηκε με δύο ασκήσεις προσομοίωσης που πραγματοποιήθηκαν, χθες Τρίτη και σήμερα, Τετάρτη στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Πτολεμαΐδας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας σχετικά με την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών κοροναϊού 2019-nCoV πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη, στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στο πλαίσιο του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων του ΕΚΑΒ αλλά και των εμπλεκομένων δομών υγείας σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.

Το σενάριο αφορούσε τον πλήρη έλεγχο και τον επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών αναφορικά με την προετοιμασία και τη διακομιδή ύποπτων περιστατικών κοροναϊού 2019-nCoV, από τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ καθώς και την υποδοχή τους από τα εκάστοτε Νοσοκομεία Αναφοράς.

Σύμφωνα με το σενάριο, ένα ζευγάρι ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Στον πρώτο έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του στη χώρα, δεν είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κοροναϊού 2019-nCoV. Το ζευγάρι, 48 ώρες μετά την άφιξή του, εμφάνισε κάποια πρώτα συμπτώματα που έκρινε πως μοιάζουν με αυτά του κοροναϊού 2019-nCoV. Άμεσα εκλήθη το ΕΚΑΒ το οποίο, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες διακομιδής ύποπτων περιστατικών κοροναϊού 2019-nCoV, μετέφερε τους δύο ασθενείς στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου.


Αντίστοιχη άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας με το ίδιο σενάριο πραγματοποιήθηκε χτες, Τρίτη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που μαζί με το Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας είναι τα δύο από τα τρία Νοσοκομεία Αναφοράς για τον κοροναϊό στη Βόρεια Ελλάδα (το τρίτο είναι το ΑΧΕΠΑ).

Όπως ανακοινώθηκε από το ΕΚΑΒ και στις δύο αυτές ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κοροναϊού 2019-nCoV, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αλλά και η άριστη εφαρμογή όλων των κανόνων διακομιδής αλλά και υποδοχής των ύποπτων περιστατικών, συνδυαστικά με την επικοινωνία και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δομών και υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, ΤΕΠ Νοσοκομείων, Υγειονομικές Περιφέρειες, Επιτροπές Λοιμώξεων Νοσοκομείων κ.ά.).

«Η μέχρι στιγμής έκβαση όλων των ασκήσεων για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κοροναϊού 2019-nCoV αποδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, που συνεπάγεται την εγγύηση και την ασφάλεια όλων των πολιτών της χώρας, στην περίπτωση ύπαρξης πραγματικού περιστατικού με το στέλεχος του εν λόγω ιού», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, κλιμακίου του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και εκπροσώπων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης.

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ, σε άμεση συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανάλογων ασκήσεων προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κοροναϊού 2019-nCoV σε όλα τα Νοσοκομεία Αναφοράς ανά την Ελλάδα αλλά και σε πύλες εισόδου της χώρας.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.