Πώς σχετίζεται ο υποθυρεοειδισμός με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

featured image

«Αμεση σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα έχει ο υποθυρεοειδισμός (όταν ο αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη), σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στο Ιατρικό Κολέγιο και Γενικό Νοσοκομείο Smt. Kashibai Navale στην Ινδία, αναφέρει ο χειρουργός ορθοπεδικός Κώστας Αναγνωστάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκο «ο υποθυρεοειδισμός είναι μια ασυνήθιστη αιτία νευροπάθειας στα περιφερειακά νεύρα, τα οποία μεταφέρουν πληροφορίες από και προς τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και το υπόλοιπο σώμα, όπως τα χέρια και τα πόδια .

Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκληθεί από σοβαρό, μακροχρόνιο και χωρίς θεραπεία υποθυρεοειδισμό αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Αν και η συσχέτιση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και της περιφερικής νευροπάθειας δεν είναι πλήρως κατανοητή, είναι γνωστό ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα τους πρησμένους ιστούς που ασκούν πίεση στα περιφερικά νεύρα.

Μία από τις πιο κοινές περιοχές που συμβαίνει αυτό είναι οι καρποί, επειδή το νεύρο που εξυπηρετεί τα χέρια περνά μέσα από «σήραγγα» από μαλακό ιστό, που μπορεί να διογκωθεί πιέζοντας το, οδηγώντας σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα».

Προσθέτει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα δεν οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό, αλλά αυτή θα ήταν η πιο πιθανή περιοχή για να συμβεί αυτό με τον υποθυρεοειδισμό».

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, αίσθημα καύσου ή μούδιασμα ή μυρμηκίαση στην περιοχή που επηρεάζεται από τη βλάβη των νεύρων, μυική αδυναμία ή απώλεια μυικού ελέγχου.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.