Ψάχνουν τρόπο να φύγουν από την Κίνα περίπου 600 Ευρωπαίοι

featured image

Περίπου 600 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να επαναπατριστούν από την Κίνα λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συστήνει στους υπαλλήλους της να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή.

«Υπάρχει ένας αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που θα ήθελαν να φύγουν από την Κίνα, είναι περίπου 600 και δεν μπορούν προς το παρόν να το κάνουν», εξήγησε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης.

Οι πολίτες αυτοί κατάγονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη παράσχει όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Κίνα.

Η Γαλλία ενεργοποίησε σήμερα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της διαδικασίας επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, όπως μεταδίδουν AFP και Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτή τη στιγμή, οι γαλλικές αρχές είναι σε στενή επαφή με τις κινεζικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης», εξήγησε ο Λέναρτσιτς. Ο Επίτροπος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη επιχείρηση» και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου από την πλευρά της υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα στην Ευρώπη, τα τέσσερα στη Γαλλία και άλλα τέσσερα στη Γερμανία.


Από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως περίπου 200 επιβάτες θα βρίσκονται στην πτήση τσάρτερ που θα αναχωρήσει αύριο από την Κίνα, προκειμένου να επαναπατρίσει τους Βρετανούς πολίτες. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που αργότερα σήμερα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, έχει ήδη δηλώσει ότι όποιος επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν θα τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου συνέστησε στο προσωπικό της να αναβάλει κάθε μη αναγκαία μετακίνηση στην Κίνα. Η Κροατία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας εντός των προσεχών ημερών.

Η Unicef στέλνει χειρουργικές μάσκες και προστατευτικές στολές

Στο μεταξύ, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε 6 τόνους βοήθειας στην Κίνα, περιλαμβανομένων χειρουργικών μασκών και προστατευτικών στολών για το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Το φορτίο με τη βοήθεια, που εστάλη από τη Δανία, αφίχθη στη Σανγκάη και κατόπιν μεταφέρθηκε στην Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία, διευκρίνισε η UNICEF σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη από τη Νέα Υόρκη. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναμένονται νέες παραδόσεις, συμπληρώνεται.

«Ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε κάθε αναγκαίο μέσο για να το σταματήσουμε» υπογραμμίζει στο δελτίο τύπου η διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φορ.

«Μπορεί να μην γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού στα παιδιά ή για το πόσα παιδιά έχουν πιθανόν μολυνθεί, όμως, γνωρίζουμε ότι η στενή παρακολούθηση και η πρόληψη είναι καίριας σημασίας. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» σημείωσε η αξιωματούχος.

Ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 133 ανθρώπους, ενώ έχουν καταγραφεί 5.974 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ).

Πηγή: www.newsbeast.gr





Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.