Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή: «Είστε αδιάβαστος και επιπόλαιος» - «Είστε ψεύτης και δειλός»

featured image

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, στην «Ώρα του πρωθυπουργού». «Χαμένο στη μετάφραση», αλλά και «θεσμικά αδιάβαστο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή με θέμα «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς». «Ψεύτη και δειλό» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε Θεσμικά αδιάβαστο και πολιτικά επιπόλαιο τον Αλέξη Τσίπρα, στην απάντησή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

«Ξεκινήσατε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς, είναι ξεκάθαρο πως δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα που δίνει ο κανονισμός για νηφάλια συζήτηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον χαρακτήρισε ψεύτη και δειλό.

«Θέλατε να πέσουμε σε μία παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Αν θέλετε εσείς να κινηθείτε έτσι εγώ δεν θα ακολουθήσω, έχω μια χώρα να κυβερνήσω κι έναν λαό να ενημερώσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αναφορά Τσίπρα πως δεν του απάντησε εγκαίρως στην ερώτηση «για την «επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Προσέρχομαι για τρίτη φορά εδώ και 5 μήνες για να αξιοποιήσω τη διαδικασία της ‘Ώρας του πρωθυπουργού’. Με χαρακτηρίσατε δειλό, καταθέτω τα δικά σας στατιστικά στοιχεία και πώς εσείς αξιοποιήσατε τη διαδικασία. Στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης είχαν κατατεθεί 319 προς τον πρωθυπουργό, απαντήσατε στις 11. Μία κάθε 5,5 μήνες, ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό, μου φαίνεται σας καταδιώκει».

«Μπορεί να μην απαντούσατε ως πρωθυπουργός, ως βουλευτής αποφασίσατε να ρωτήσετε, είναι κι αυτό ένα βήμα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό «θεσμικά αδιάβαστο και πολιτικά επιπόλαιο», εξηγώντας πως το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής επιβάλλει οι επίκαιρες ερωτήσεις να είναι σύντομες, το πολύ για δύο θέματα, και ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τρισέλιδη ερώτηση που περιέχει 5 διαφορετικά ζητήματα.

«Την καταθέσατε πράγματι πριν ψηφιστούν οι ποινικοί κώδικες, την προηγούμενη εβδομάδα είχα ανειλημμένες υποχρεώσεις» πρόσθεσε, καταλογίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα πως επανακατέθεσε την ερώτηση με αναφορά στη μεταβατική διάταξη, η οποία όμως εντωμεταξύ είχε προβλεφθεί.

«Πάλι αδιάβαστος για τη μεταβατική διάταξη; Όταν ξανακαταθέτετε την ίδια ερώτηση φροντίστε να την προσαρμόζετε στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, λέγοντας: «Μας κατηγορείτε εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ για επιεική στάση. Το 2012 η Ελλάδα πού βρισκόταν στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας; Στην 94η. Το 2015 στην 58η και το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Πολύ υποκριτικό να μασάτε αυτή την καραμέλα περί λευκών κολάρων, εμείς δεν θέλουμε μπαχαλάκηδες ούτε λευκών κολάρων ούτε στα πανεπιστήμια, ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού» απάντησε σε αναφορά του πρώην πρωθυπουργού περί «μπαχαλάκηδων των λευκών κολάρων».

«Στην τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, και ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς και η Greco σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. Δεν τα γνωρίζατε αυτά; Μήπως έγιναν ερήμην σας; Αυτά διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες. Τα διορθώνουμε κατόπιν εισήγησης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Προσέχετε τα λόγια σας όταν μιλάτε για "λευκά κολάρα", μπορεί ενίοτε να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα».

«Από τη Deutsche Welle της Κατοχής στους Financial διαβασμένους ανάποδα, πάντα χαμένος στη μετάφραση κύριε Τσίπρα», έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.