Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα περί διαφθοράς στη χώρα

featured image

Η αύξηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, που καταγράφει η έκθεση της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς».

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σημερινή ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι «η κατάταξη και "βαθμολόγηση" της χώρας αποτυπώνει υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά στοιχεία, δηλαδή προσμετρά την αντίληψη περί διαφθοράς και όχι το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου της διαφθοράς».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Ακόμη, σημειώνει ότι «η έκθεση αναφέρει, ως παράγοντα που διαμορφώνει την αντίληψη περί διαφθοράς στη χώρα για το έτος 2018, την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούν σε προμήθειες φαρμάκων, στα οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων κυβερνήσεων» και προσθέτει: «Τα συγκεκριμένα σκάνδαλα αφορούν προγενέστερα έτη και ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη κατά την τελευταία διετία, τουλάχιστον. Προκύπτει, λοιπόν, ότι η αποκάλυψη των σκανδάλων, η οποία κατατείνει στη διερεύνηση και διαλεύκανση των υποθέσεων και άρα προωθεί τη διαφάνεια και καταπολεμά τη διαφθορά, φέρνει στο φως όσα προηγουμένως βρίσκονταν στο σκοτάδι».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς είναι στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης και πάγια υποχρέωση της πολιτείας».

Τέλος, επισημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς «συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση των θεσμών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ενδεικτικά, αναφέρονται η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν έσχες») και η θέσπιση ενός σύγχρονου και συνεκτικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων».

Σύμφωνα με την έκθεση, για το 2018, η Ελλάδα συγκεντρώνει 45 βαθμούς, ήτοι μειώνει τις επιδόσεις της κατά 3 βαθμούς σε σχέση με το 2017, κατατασσόμενη έτσι για το 2018 στην 67η θέση παγκοσμίως, ενώ το 2017 κατείχε την 59η θέση.

«Στην ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα κατατάσσεται στις "υπό παρακολούθηση χώρες"», σημειώνει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος Δρ. Δαμάσκου Άννα. «Η χώρα μας θέλει να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απέχει ακόμη από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς.

Ως εκ τούτου, πρέπει ως χώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε τούτη να πλήξει έτι περαιτέρω την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.