Έντι Ράμα: Ιστορικά σωστό βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών

featured image

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, o Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δίδασκε στη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων. Δεν έχει εγκαταλείψει την τέχνη και για το λόγο αυτό πριν μερικές ημέρες εγκαινιάστηκε έκθεσή του στην γκαλερί carlier I gebauer στο Βερολίνο. Mε αυτή την αφορμή μίλησε στη Deutsche Welle.

Ο Έντι Ράμα θεωρεί ότι «η Άνγκελα Μέρκελ είναι αληθινή φίλη των λαών της περιοχής» ενώ παράλληλα εκτιμά την στάση των ΗΠΑ όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. «Χωρίς τις ΗΠΑ το Κοσσυφοπέδιο δεν θα είχε απελευθερωθεί από τα νύχια του Βελιγραδίου. Δεν θα ήταν το ανεξάρτητο κράτος, το οποίο είναι σήμερα. Οι ΗΠΑ στήριζαν πάντα αποφασιστικά την δημοκρατία στην Αλβανία. Και από την πρώτη μέρα η Αλβανία τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα εάν η κυβέρνηση ήταν αριστερή ή συντηρητική».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); }); Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τονίζει ότι υπάρχει η ανάγκη διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και ελπίζει σε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. Μια τέτοια συμφωνία που θα την στήριζαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα ήταν σαφώς αποδεκτή και από τη χώρα του, επισημαίνει.

Η συζήτηση στρέφεται αναπόφευκτα και γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών και τη θέση των Αλβανών στην ακόμα αποκαλούμενη FYROM. «Πιστεύω πως ιστορικά ήταν ένα απολύτως σωστό βήμα. Η συμφωνία αφήνει πίσω της μια μακρά περίοδο μπλοκαρίσματος, διαμάχης, εμποδίων και χρειάζεται μια ηγεσία που έχει θάρρος ώστε να βγάλει όλη την περιοχή από τη στασιμότητα και να ανοίξει νέες προοπτικές σε όλους τους λαούς που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, όπως στους Μακεδόνες ή στους Αλβανούς» τονίζει.

Περί ζωγραφικής

Όσον αφορά τις προσδοκίες του από τη γερμανική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δηλώνει: «Δεν αναμένω τίποτα ιδιαίτερο. Είναι μια πολύ αξιόπιστη κυβέρνηση μιας φιλικής χώρας, η οποία είναι πάντα παρούσα στην Αλβανία για τον εκδημοκρατισμό της περιοχής και την ευρωπαϊκή ένταξη».

Η συζήτηση περιστράφηκε φυσικά και γύρω από την καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Ο Έντι Ράμα ζωγραφίζει συνεχώς και σε όποιο χαρτί βρίσκει πρόχειρο. Πάνω σε σημειωματάρια, φακέλους, χαρτί αλληλογραφίας. Κινείται διαρκώς ανάμεσα στην πολιτική και την τέχνη. Ωστόσο για τα έργα που παρουσιάζει τώρα στο Βερολίνο δηλώνει:

«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πολιτική. Ζωγραφίζω κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Ζωγραφίζω κατά τη διάρκεια συναντήσεων, τηλεφωνικών επικοινωνιών, στα διαλείμματα. Είναι μια πολύ φυσιολογική διαδικασία, όπου το χέρι ακολουθεί το μάτι και το μάτι το χέρι. Ωστόσο η προσοχή μου είναι στραμμένη στις συνομιλίες, στη δουλειά, στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, στα θέματα που πρέπει να τακτοποιηθούν».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.