Πώς οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνουν τα ποσοστά των κομμάτων

featured image

Οι εθνικές εκλογές βρίσκονται προ των πυλών, με τα επικρατέστερα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής τους να είναι τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές, ή το φθινόπωρο, στο τέλος της τετραετίας της σημερινής κυβέρνησης. Εν όψει της προσφυγής στις κάλπες, οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό είναι έντονες, μετά και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και οι δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη για λογαριασμό της ιστοσελίδας in.gr και του ΣΚΑΪ δείχνουν πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, τι κυβέρνηση θέλουν οι πολίτες και ποιος παράγοντας θα καθορίσει την ψήφο στις εκλογές.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Διαφορά κοντά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες (9,8%) μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για λογαριασμό της ιστοσελίδας in.gr.

Ως προς την πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά:

ΝΔ 31,4% ΣΥΡΙΖΑ 21,6% ΚΙΝΑΛ 8,8% ΚΚΕ 7,4% ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7,2%

Πέντε κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, τάση που δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Στο ερώτημα «αν η ΝΔ εκλεγεί θα κυβερνήσει καλύτερα ή χειρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Το 47,4% απαντά καλύτερα ή μάλλον καλύτερα Και το 30,6% χειρότερα ή μάλλον χειρότερα.

Στην ερώτηση: «Αν στις εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε να σχηματιστεί», οι απαντήσεις είναι ως εξής:

Το 40,9% κυβέρνηση ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής, Το 18,9% ζητά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, Το 14,9% θέλει μεγάλο συνασπισμό ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής και Το 22% απαντά ότι δεν θέλει καμιά από τις παραπάνω κυβερνήσεις.

Ως προς τον παράγοντα που θα καθορίσει την ψήφο στις επόμενες εκλογές

Το 47,5% λέει ότι θα παίξουν ρόλο οι θέσεις του κόμματος για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών Το 21,4% η στάση του κόμματος στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και Το 15,8% οι θέσεις του κόμματος για το πώς θα βελτιωθεί η προσωπική οικονομική κατάσταση.

Η έρευνα της εταιρείας RASS δεν κάνει αναγωγή και έγινε τηλεφωνικά με 1.004 προσωπικές συνεντεύξεις σε νοικοκυριά από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου.

Σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία παρουσιάστηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο του καναλιού.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 33%, έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 10,5%, ίδια με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα), και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8%, το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, και η Ένωση Κεντρώων με 2%. Ποσοστό 1% συγκεντρώνουν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ποτάμι, Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 59% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 37 μονάδων), ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 35%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα («κανένας» απαντά το 32%).

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ως προς το αν η κυβέρνηση θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με το 39% να μη βλέπει άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 30% να προβλέπει άμεσα εκλογές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.