Η επόμενη μέρα στην κυβέρνηση μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

featured image

Τις επόμενες προτεραιότητές της θέτει πλέον η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, που εγκρίθηκε από τη Βουλή την Παρασκευή, βάζοντας τέλος σε μία μεγάλη κοινοβουλευτική περιπέτεια.

Στόχος του Μαξίμου είναι πλέον η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, μικροαλλαγές στην κυβέρνηση αλλά και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο και τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Είτε τον Μάιο, μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές, είτε με τη λήξη της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο. Οι ενδείξεις συγκλίνουν στην πρώτη εκδοχή, αν και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει σε συνεδρίασή της τη «συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019». Υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας εμφανίζεται και ο πρωθυπουργός.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις εκλογές, η κυβέρνηση αναμένεται να μετακινήσει το βάρος, από την ψηφισθείσα πλέον Συμφωνία των Πρεσπών, στην τελευταία δέσμη κοινωνικών παρεμβάσεων και να περάσει σειρά νομοσχεδίων όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διευθέτηση των 12ο δόσεων, αλλά και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε μίνι ανασχηματισμό, με στόχο να καλυφθούν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί. Απρόβλεπτος παράγοντας είναι πλέον ο πρώην πρωθυπουργικός συνεργάτης Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει περάσει στο αντάρτικο σηκώνοντας ψηλά τους τόνους. Με χθεσινό του Tweet ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ έβαλε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, «καρφώνοντάς» τον αναφορικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με άρθρο του πάντως στην ελληνική έκδοση του Economist, που κυκλοφορεί με τη Real News, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πεπεισμένος πως το 2019 θα είναι μια ιστορική χρονιά. «Όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών», όπως τονίζει. «Η χώρα βρίσκει ξανά βηματισμό, η κανονικότητα έχει επιστρέψει και η κοινωνία έχει λόγο να αισιοδοξεί ξανά» σημειώνει. Στην Ελλάδα, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, «μια προοδευτική κυβέρνηση, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, να αποκαταστήσει αδικίες έναντι των πολλών, να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Και πρόσφατα, έβαλε τέλος σε μια διένεξη σχεδόν 30 ετών, με τους βόρειους γείτονες μας, η οποία αποτέλεσε διαχρονικά τροφή για τον εθνικισμό και την ακροδεξιά και στις δύο πλευρές των συνόρων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.