Σύμφωνα με τους επιστήμονες το να ξεχνάς εύκολα είναι σημάδι ανώτερης νοημοσύνης

featured image

Το να μπορεί κάποιος να ανακαλεί γρήγορα πληροφορίες στο μυαλό του σίγουρα είναι ιδιαίτερα βολικό στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας, όταν πρέπει να θυμηθεί το όνομα κάποιου συναδέλφου.

Φυσικά, τις πιο πολλές φορές όταν δεν μπορούμε να θυμηθούμε το όνομα κάποιου αισθανόμαστε κάπως χαζοί και ερχόμαστε σε δύσκολη θέση.

Εξάλλου, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και να ξεχνάμε τι θέλαμε να πάρουμε.

Αν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία και αναρωτιέστε τι συμβαίνει, μην ανησυχείτε. Δεν συμβαίνει τίποτα κακό με εσάς.

Το αντίθετο μάλιστα- η έρευνα που έγινε από το  Neuron Journal  ισχυρίζεται πως το να ξεχνάμε φαινομενικά ασήμαντα πράγματα είναι μια φυσιολογική διαδικασία του εγκεφάλου, που μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους.

Μια έρευνα από καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο διαπίστωσε, ότι το να έχει κάποιος τέλεια μνήμη δεν έχει καμία σχέση με την ευφυΐα.

Μάλιστα, το να ξεχνάμε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί να μας κάνει πιο ευφυείς.

Η έρευνα κατέληξε στην παραδοχή πως το να ξεχνάμε κάποιες φορές λεπτομέρειες είναι απολύτως φυσιολογικό. Μάλιστα, το να θυμόμαστε την μεγάλη εικόνα αντί για τις λεπτομέρειες είναι πιο καλό και ασφαλές για τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα.

Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ πιο έξυπνος από όσο πιστεύουμε. Ο εγκέφαλός μας είναι τόσο έξυπνος, που ο ιππόκαμπος, το μέρος που φυλάσσονται οι αναμνήσεις, ξεκαθαρίζει τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες.

«Αυτό μας βοηθά στην καλύτερη λήψη αποφάσεων, κρατώντας τα σημαντικά και αφήνοντας τα ασήμαντα», υονίζει το CNN.

Η συγκεκριμένη θεωρεία βγάζει νόημα, αν αναλογιστούμε το πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε το πρόσωπο κάποιου.

Επιπλέον, είναι ιδανικό και για κοινωνικούς σκοπούς. Στο ζωικό βασίλειο είναι πιο σημαντικό το να θυμάται κάποιος το πρόσωπο κάποιου μπορεί να αποτελεί απειλή.

Ο εγκέφαλος δεν καθορίζει ποιες αναμνήσεις είναι σημαντικές και ποιες όχι. Απλά, αποθηκεύει τις καινούργιες πληροφορίες στην θέση των παλιών.

Το να διατηρούμε την «μεγάλη εικόνα» των αναμνήσεων γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό για εμάς τους ανθρώπους, εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της εύκολης πρόσβασης στις πληροφορίες.

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πάντα, ωστόσο αν κάποια στιγμή ξεχάσετε μια λεπτομέρεια, μην θεωρήσετε πως το μυαλό σας έπαψε να λειτουργεί.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ξεχάσετε κάτι έχετε κατά νου πως ο εγκέφαλός σας κάνει απλώς τη δουλειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.