Μητσοτάκης: Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ προκαλεί στρεβλώσεις

featured image

Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε σήμερα το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα λειτουργίας του κλάδου στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται σε συνέχεια επαφών με θεσμικούς φορείς, η ΕΕΚ ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον καφέ, που έχει επιβληθεί από 1/1/2017, και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει σε καταναλωτές και επαγγελματίες, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της για κατάργησή του.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της ΕΕΚ τόνισαν ότι ο ειδικός φόρος, που επιβαρύνθηκε επιπλέον με τον αντίστοιχο ΦΠΑ, οδήγησε σε μια αντίστοιχα υψηλή αύξηση τιμής από 10-30%, με τη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή να έχει επιβληθεί στον ελληνικό καφέ, γεγονός που επηρεάζει κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελετών που έχουν υλοποιηθεί από την επιβολή του ΕΦΚ στον καφέ μέχρι και σήμερα, τα στελέχη της ΕΕΚ ανέδειξαν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις του μέτρου καθώς η ενεργοποίησή του έχει επιφέρει σημαντική αύξηση των τιμών, μείωση στην κατανάλωση, ενίσχυση φαινομένων λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και παράνομων εισαγωγών προϊόντων καφέ και ισχυρό πλήγμα στις εξαγωγές των επιχειρήσεων του κλάδου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επιβολή του ΕΦΚ στον καφέ έχει προκαλέσει στρεβλώσεις στον κλάδο και δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το καθεστώς επιβολής του με γνώμονα την ενίσχυση της μεταποίησης, της εξωστρέφειας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου και, τελικά, προς όφελος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.