Οι 11 προτάσεις για το δημογραφικό πρόβλημα από τη Γεννηματά

featured image

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε σήμερα προτάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, στην εκδήλωση διαλόγου της ΚΟ του Κινήματος. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων. Και αυτό θα καθηλώσει κάθε προοπτική για ανάπτυξη, θα δημιουργήσει ασφυξία στο ασφαλιστικό, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και σε κινδύνους για την εθνική μας προοπτική», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά τόνισε: «Ήδη, από τις 27 Απριλίου του 2017, ζήτησα τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής, για τη μελέτη των αιτιών του προβλήματος και την αναζήτηση κοινών προτάσεων για την αντιμετώπισή του. Ούτως ή άλλως η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας μας προβλήματος απαιτεί εθνική συνεννόηση, ένα κοινό μέτωπο ενεργειών από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094710702-0"); });

Συγκεκριμένα, οι 11 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι:

1. «Καθιερώνουμε "Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό" για κάθε παιδί, με τη συμμετοχή τόσο του γονέα όσο και της πολιτείας. Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.

2. Κάθε οικογένεια δικαιούται "Κοινωνική Επιταγή" για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, ΟΛΩΝ των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό. Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

3. Στεγαστική συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού. Η στεγαστική συνδρομή δίδεται μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ανάλογα αν η οικογένεια μένει ή όχι σε δικό της σπίτι.

4. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των πολύτεκνων. Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

5. Τα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα 59 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία διασφαλίζονται πλήρως, εντασσόμενα στις κοινωφελείς υπηρεσίες των δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.

6. Καθιερώνεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.

7. Τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

8. Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε δήμο της χώρας. Τα Κέντρα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κοινωνικές υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε οικογένειες με προβλήματα. Τα Κέντρα χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

9. Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής. Συμμετέχουν εκπρόσωποι υπουργείων, αυτοδιοίκησης, πολύτεκνων, οργανώσεων γυναικών, της ΕΣΑμεΑ, των ΑΕΙ, και των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.

10. Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, στο υπουργείο Εσωτερικών, που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών.

11. Υποχρεωτικό μάθημα στην εκπαίδευση για τα θέματα "Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας" καθώς και "Αγωγής Υγείας-Σεξουαλικής Αγωγής"».

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό σύστημα, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατόν τα νέα παιδιά να αισθάνονται ότι δουλεύουν για τις προηγούμενες γενιές, ότι, όπως λένε, "ποτέ δεν θα πάρουν σύνταξη". Είναι πια σε όλους καθαρό ότι ο νόμος Κατρούγκαλου καταρρέει. Σήμερα στη Βουλή, μετά την κατακραυγή, η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις μειώσεις που η ίδια εισηγήθηκε και ψήφισε για τις παλιές συντάξεις. Μένουν, όμως, οι μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις, στις αναπηρικές και οι εξοντωτικές παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας. Με τον νόμο αυτό, τον νόμο των χαμηλών συντάξεων και των μεγάλων αδικιών, η κυβέρνηση γίνεται ο μεγάλος χορηγός της Νέας Δημοκρατίας για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης». «Ο νόμος Κατρούγκαλου, ο νόμος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διορθώνεται, καταργείται» κατέληξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.