Υψηλές προσδοκίες για επενδύσεις από την Κίνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Με στόχο την σημαντική προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, του τουριστικού real estate, των logistics (ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για αξιοποίηση του Θριάσιου) και των νέων τεχνολογιών συνεχίζεται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο του μεταξιού. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι το λιμάνι του ΟΛΠ και η συμφωνία με την Cosco αποτελούν μονάχα την αρχή για το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Κίνας για άνοιγμα στην αγορά της Δύσης. Για αυτό το λόγο τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα μέλη της ελληνικής αποστολής τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα αποτελεί το παράθυρο του Πεκίνου στη Δύση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις επαφές που έχει ήδη κάνει ο πρωθυπουργός με εταιρίες κολοσσούς όπως η Wanda, που δραστηριοποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ.

Η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση. Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

Από σήμερα ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα που περιλαμβάνει τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Ζανγκ Ντετζιάνγκ, κατ” ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, υπογραφή διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Τρίτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδυ η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*