Το παρασκήνιο πίσω από το σκληρό πρέσινγκ του Μαξίμου στη Γεννηματά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Με τη διαβούλευση για τον νέο εκλογικό νόμο να λήγει και το σχέδιο νόμου να παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν πάρει μολύβι και χαρτί για να δουν κατά πόσο θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση των 200 ψήφων για την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετά και την «οβιδιακή», όπως τη χαρακτηρίζουν μεταβολή της στάσης του ΠΑΣΟΚ, βλέπουν το στόχο για τα 2/3 της Βουλής να απομακρύνεται. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει ωστόσο στο πως δεν υπάρχει επί του παρόντος τουλάχιστον ζήτημα αλλαγών στο σχέδιο νόμου. «Αυτή είναι η πρότασή μας και δεν αλλάζει» σημειώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «θα υλοποιήσει το ιστορικό και πάγιο αίτημα της Αριστεράς, με το οποίο συμφωνεί και η πλειοψηφία της κοινωνίας για απλή αναλογική».

Για το ενδεχόμενο μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων εδρών για άμεση εφαρμογή, ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος από το Πεκίνο, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τη Χαριλάου Τρικούπη και την πρόταση του 2015 που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου: «Αν δεν βρεθούν θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα ιδίως όσοι έκαναν πανομοιότυπες προτάσεις νόμου και τώρα σφυρίζουν και κάνουν τον Κινέζο».

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και με μοναδικούς δεδομένους συμμάχους τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων, το Μαξίμου εντείνει τις πιέσεις προς τη Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας ότι η αλλαγή στάσης της απέναντι στο κατατεθέν σχέδιο νόμου οφείλεται στις πιέσεις του βενιζελικού μπλοκ που τραβά τη Χαριλάου Τρικούπη προς τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πιέσεις μάλιστα όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφισης του νέου εκλογικού στη Βουλή, που θα γίνει μέχρι τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να κλιμακωθούν σημαντικά με αναφορές σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις στελεχών κομμάτων, κυρίως του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σήμερα εμφανίζονται αρνητικά απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν νέα υποχώρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επαναφορά στην αρχική θέση της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, όπως είχε εκφραστεί με αλλεπάλληλες διαρροές όλο το περασμένο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τόσο από την Κίνα όσο και από το Μαξίμου υπενθυμίζουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις υπέρ της απλής αναλογικής από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τη Φώφη Γεννηματά, με στόχο είτε να αναγκαστεί σε υποχώρηση είτε να καταστεί παντελώς αναξιόπιστη και παρακολούθημα της εσωκομματικής της αντιπολίτευσης.

Έτσι, με διαρροή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυβερνητικός αξιωματούχος υπενθυμίζει ότι στις 50 προτάσεις που επεξεργάστηκε η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που πραγματοποιήθηκε 14-15 Μαΐου, «δηλαδή σε χρόνο προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει την πρωτοβουλία της για αλλαγή του εκλογικού νόμου», ρητά αναφέρεται: «Ριζική αλλαγή του Εκλογικού Νόμου. Καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διατήρηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού εισόδου στη Βουλή».

Επιπλέον, παραπέμπει ως προς αυτό και σε σημερινή συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ-εταίρου του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εφημερίδα «Free Sunday», όπου ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφέρει: «Σταθερά έχουμε τη θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη. Είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί».

Επισημαίνει ακόμη συνέντευξη, του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», εντός της περασμένης εβδομάδας, όπου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εμείς έχουμε πάρει μία ομόφωνη απόφαση στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πριν από λίγους μήνες για συγκεκριμένες προβλέψεις στον εκλογικό νόμο και σε αυτές τις ομόφωνες προτάσεις θα παραμείνουμε πιστοί, τόσο σε σχέση με την κατάργηση του “μπόνους” όσο και με το όριο εισόδου στη Βουλή, και, προφανώς για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*