Το … φάντασμα του Ναπολέοντα εκδικείται την Τερέζα Μέι

ΚΟΣΜΟΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Στο κεντρικό Λονδίνο υπάρχει ο σιδηροδρομικός σταθμός του Waterloo – Βατερλώ που ονομάστηκε έτσι για να μνημονεύεται η νίκη του «Εβδόμου Συνασπισμού»- του οποίου ηγούντο η Βρετανοί, επί του στρατού του Ναπολέοντα, στη μικρή αυτή πόλη της Φλάνδρας, στα 1815. Φαίνεται, όμως, ότι σήμερα, ύστερα από 204 χρόνια, οι Άγγλοι θα πρέπει να επινοήσουν κάτι άλλο για να θυμούνται την ήττα που έχει υποστεί η επίδοξη νέα «Σιδηρά Κυρία». Τραγικές ειρωνείες ; Η ταπείνωση της Τερέζα Μέι ήρθε κι αυτή σε Βελγικό έδαφος  και πιο σκληρός στους όρους της έξωσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε. Ε.  ήταν ο απόγονος του Κορσικανού Στρατηλάτη, σημερινός πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν … Και φαίνεται πως το «μαρτύριο της σταγόνας» στο οποίο υποβάλει η  υπόλοιπη Ευρώπη, το Λονδίνο, φαντάζει ως η πιο ηχηρή εκδίκηση για το … φάντασμα του βραχύσωμου στρατηγού.  

Η, υπό παραίτηση, εδώ και λίγες μέρες – η καλύτερα υπό προθεσμία – Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται μεν να εξασφαλίζει μια ευέλικτη παράταση για να επιτευχθεί συμφωνία για ένα συντεταγμένο brexit, αλλά οι Ευρωπαίοι ήδη της φέρονται σαν ξένοι . Και βέβαια κάτι τέτοιο φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο εκλογικής της συντριβής, στις ευρωεκλογές – που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ίσως λοιπόν οι 73 προσωρινοί Βρετανοί ευρωβουλευτές ανατρέψουν και τα δεδομένα στο Ευρωκοινοβούλιο – αν η παράταση τραβήξει μετά τις αρχές Ιουλίου , οπότε το ευρωκοινοβούλιο συνεδριάσει για πρώτη φορά με την νέα του σύνθεση. Και τούτο διότι, με θριαμβευτή των ευρωεκλογών τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί ακόμη και να πάει για … βρούβες η υποψηφιότητα του Βέμπερ για την προεδρία της κομισιόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ τους, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από τη Βρετανία και θα ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υπονομεύσει το μπλοκ, “ιδίως όταν συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων” κατά τη διάρκεια της παράτασης στο Brexit, σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου κορυφής.

“Τα 27 μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (…) θα συνεχίσουν να συναντώνται ξεχωριστά (σ.σ. χωρίς τη Βρετανία) σε όλα τα επίπεδα για να συζητούν θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου” αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο ενδέχεται πάντως να τροποποιηθεί περαιτέρω.

Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ίσως να είναι προτιμότερη από τη διατάραξη της λειτουργίας της Ένωσης από τους Βρετανούς αν παραμείνουν μέλος του μπλοκ ενάντια στη θέλησή τους.

Αυτό δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι τα πάντα προτιμότερα από μια μη-συμφωνία. Μια κατάσταση μη-συμφωνίας είναι μια πραγματική επιλογή», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Υπέρ της ευέλικτης παράτασης ο Αλέξης Τσίπρας

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει  μια ευέλικτη παράταση η οποία θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμεμη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Η χώρα μας αντιτίθεται σε κάθε σενάριο άτακτης έξοδου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της ΕΕ χωρίς να παρακωλυονται από συνεχείς Συνοδούς για το Brexit σημείωσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου, ο κ. Τσίπρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*