Τι «γυρεύει» ο Τσίπρας στο δρόμο του μεταξιού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Με τη ξαφνική φουρτούνα του ΟΛΠ να κωπάζει τελευταία στιγμή με τη διακομματική ψήφιση της παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για την Κίνα, όπου θα παραμένει μέχρι τις 6 του μήνα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο το θέμα θεωρείται λήξαν, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη να κάνει εξαρχής λόγο για θόρυβο επί ανύπαρκτου ζητήματος.

Έχοντας πλέον στις αποσκευές του την ψηφισμένη συμφωνία για την παραχώρηση του ΟΛΠ και την ψήφο εμπιστοσύνης του πρέσβη της Κίνας, ο πρωθυπουργός ξεκινά το ταξίδι του πάνω στο δρόμο του μεταξιού ,το οποίο έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται εδώ και μήνες. Στο Μαξίμου αποδίδουν το εν λόγω ταξίδι με καθαρά επενδυτικο πρόσημο στην πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, την οποία έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση εδώ και ενάμισι χρόνο. Για τις τελευταίες μάλιστα λεπτομέρειες ήδη από την Τρίτη βρίσκεται στο Πεκίνο ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την επαναλειτουργία των αρχαίων εμπορικών διαύλων από την Κίνα, η οποία επιδιώκει να καταστήσει επίκεντρο της εξωστρεφούς οικονομικής πολιτικής της προς τη Δύση το λιμάνι του Πειραιά. Ενδεικτικό είναι ότι ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και για τη δημιουργία αποθηκών και logistics πέριξ του λιμένος, ώστε να ενισχυθεί η ισχύς του ως διαμετακομιστικό κέντρο. Για αυτόν τον λόγο πληροφορίες αναφέρουν ότι κινεζικά κεφάλαια έχουν ήδη συλλέψει πληροφορίες για την εκμετάλλευση του Θριάσιου.

Με αμιγώς επενδυτική ατζέντα, στο κυβερνητικό επιτελείο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο εν λόγω ταξίδι, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και στην υπογραφή σημαντικών εξαγωγικών συμφωνιών που θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν φυσικά και χαρτοφυλάκια υποδομών, καθώς εκτός του ΟΛΠ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη κινεζικά συμφέροντα έχουν ενδιαφερθεί για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το αεροδρόμιο του Καστελίου.

Πέραν τούτων, διμερείς και επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν για τους τομείς του τουρισμού, του real estate, των τεχνολογιών, της αγροτοδιατροφής (με εξειδίκευση σε κρασί και φρούτα), των ναυτιλιακών και της υγείας, με την ελληνική αποστολή να συνοδεύεται από 40 θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες που θα μετέχουν σε φόρουμ και προγραμματισμένες συναντήσεις με κινεζικές εταιρίες.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας που θα αφορούν στην εκπαίδευση, την έρευνα και τεχνολογία, πολιτιστικές ανταλλαγές, ενώ θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της China Development Bank και συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο φορέα με αντικείμενο τις εξαγωγές προϊόντων και τις επενδύσεις.

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο επικεφαλής του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος και υπηρεσιακοί συνεργάτες τους.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Παρασκευή, 1 Ιουλίου

17:00 Αναχώρηση από Αθήνα προς Πεκίνο

Σάββατο, 2 Ιουλίου

09:00 Άφιξη στο Πεκίνο
18:30 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV
20:00 Παράθεση δείπνου από τον Πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής

Κυριακή, 3 Ιουλίου

10:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Wanda Group
11:45 Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HUAWEI
14:30 Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος

Δευτέρα, 4 Ιουλίου

10:15 Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους
15:40 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ζάνγκ Ντετζιάνγκ
16:30 Επίσημη τελετή υποδοχής
16:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Λι Κεκιάνγκ
17:15 Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών
17:45 Υπογραφή διμερών συμφωνιών
18:00 Επιχειρηματικό Φόρουμ

Τρίτη, 5 Ιουλίου

10:30 Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου
15:45 Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν
16:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ
18:00 Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη

Τετάρτη, 6 Ιουλίου

8:45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba
9:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της COSCO
10:30 Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ
11:45 Συνάντηση με το Δήμαρχο Σαγκάης, κ. Γιανγκ Ξιόνγκ
13:45 Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης
15:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες
17:00 Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα

(Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται η τοπική ώρα. Η διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι 5 ώρες)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*