ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας : ” Να χαράξουμε νέα πορεία με πρωταγωνιστή τον πολίτη “

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ/ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ by

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, Τάσος Ταστάνης ανοίγει τα χαρτιά του στο  epikairo, επισημαίνοντας την ανάγκη, να κλείσει σε τούτες τις κάλπες το κεφάλαιο «Παπανικολάου» που οδήγησε την πόλη σε μια δυσώδη εποχή παρακμής και αδιαφάνειας.  Τονίζει ο απερχόμενος δήμαρχος θα είχε ήδη εκπέσει του αξιώματος του, αν η δικαιοσύνη λειτουργούσε πιο γρήγορα και επισημαίνει πως η Γλυφάδα έχει ανάγκη από μιαν άλλη πορεία με  πρωταγωνιστή τον πολίτη …

  1. Κύριε Ταστάνη, η Γλυφάδα οδηγείται σε δημοτικές εκλογές με προφανές  πολιτικό πρόσημο μια και, αφενός, ο απερχόμενος δήμαρχος είναι ένα προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ, αφετέρου, δε κατηγορείται ότι λειτούργησε ως «διαμεσολαβητής ημετέρων» τα τελευταία πέντε χρόνια. Πόσο «παίζουν» όμως όλα αυτά στην τοπική κοινωνία;

Στο Δήμο μας, συνυπάρχουν δύο κόσμοι. Ο κόσμος της εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων που χτυπήθηκαν ανελέητα από την κρίση, και ο κόσμος των εύπορων και συντηρητικών στρωμάτων που αδιαφορώντας για την κατάσταση της πόλης δίνουν χώρο στην ανάπτυξη των ισχυρών και συχνά σκοτεινών συμφερόντων που τελικώς κυριαρχούν και επιβάλλουν την στρεβλή ανάπτυξή της.

Σε αυτό τον συντηρητικό χώρο κυρίως, στηρίχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια οι δυνάμεις της ΝΔ στην πόλη μας, μετατρέποντας το Δήμο σε κομματικό φέουδο και μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση. Κύριος εκφραστής αυτής της απαράδεκτης για το συμφέρον της πόλης μας τακτικής αναδείχθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Παπανικολάου, επιφανές στέλεχος της ΝΔ, Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ευρωβουλευτής. Μιας τακτικής που πέρα από την υπερβολική αυτοπροβολή του, συνοδεύτηκε με την καθημερινή πρακτική των μεγάλων και κούφιων λόγων, του «φαίνεσθαι» και όχι της ουσίας.

Το κλίμα αυτό που καλλιεργείται με όλα τα μέσα και υποστηρίζεται από μια  πανάκριβη και προκλητική προεκλογική εκστρατεία, έχει επηρεάσει τμήμα των συμπολιτών μας. Χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό οικειοποιήθηκε όλα τα εκτελούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια Αττικής έργα.

Όμως εμείς προσπαθούμε με τα πενιχρά μέσα μας να καταδείξουμε στους συμπολίτες μας πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός», Και πως πίσω από το επιμελημένο και λαμπερό περιτύλιγμα, κρύβεται η σκανδαλώδης και αντιδημοκρατική λειτουργία του κ. Δημάρχου και η κατασπατάληση πιστώσεων σε έργα βιτρίνας και εκδηλώσεις αμφισβητούμενης (τουλάχιστο αν όχι απαράδεκτης) πολιτιστικής ποιότητας.

Πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας θα καταδικάσουν με την ψήφο τους τις πολιτικές αυτές και θα δώσουν σε μας τη δύναμη να οδηγήσουμε την πόλη σε μια άλλη πορεία με Δημοκρατία, Αλληλεγγύη και Διαφάνεια.

 

  1. Ο κ. Παπανικολάου ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για πράγματα πρωτάκουστα για δημοτικό άρχοντα. Παρόλα αυτά η καθυστέρηση της έκδοσης του σχετικού πορίσματος, είναι πιθανό να οδηγήσουν τους δημότες σε στρεβλή επιλογή. Ποια είναι η δική σας αντίδραση σε αυτό;

 

Κατά τη θητεία της απερχόμενης Δημοτικής αρχής της Γλυφάδας ήταν κανόνας η λειτουργία της σε συνθήκες αδιαφάνειας και εσωτερικών διενέξεων, διαπλοκής και εξυπηρέτησης «ποικίλων συμφερόντων» και τα κύρια ζητήματα της πόλης μας είτε παρέμεναν άλυτα και βάλτωναν, είτε αποτελούσαν αντικείμενο αδιαφανών διαδικασιών.

Οι καταγγελίες για αναθέσεις έργων σε «ημέτερους», για υπερτιμολογήσεις έργων και προμηθειών ήταν συχνότατες. Έφθασαν στο σημείο να μην προχωρήσουν στη σύνταξη και έγκριση των προβλεπόμενων από το νόμο ετήσιων οικονομικών απολογισμών για τα χρόνια της θητείας από το 2015.

Όμως το αποκορύφωμα της σκανδαλώδους λειτουργίας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, αποτελούν οι υποθέσεις εκατό και πλέον «δήθεν αποφάσεων» του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Γλυφάδας. Οι εν λόγω παράνομες αποφάσεις ύστερα από έγγραφες καταγγελίες τόσο δικής μου όσο και άλλων δημοτικών συμβούλων, διερευνώνται αρκετούς μήνες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και τις Εισαγγελικές Αρχές. Ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε παράνομες πρόσφατες (Δεκέμβρης του 2018) αποφάσεις με τις οποίες η Δημοτική αρχή προσπάθησε να συγκαλύψει εκ των υστέρων τις «δήθεν αποφάσεις» που παρανόμως έλαβαν οι εν λόγω επιτροπές του Δήμου.

Εμείς πρωτοστατήσαμε μαζί και με άλλες δυνάμεις του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου στην αποκάλυψη της κατάστασης αυτής και στην καταγγελία τους τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στις αρμόδιες διοικητικές και ελεγκτικές αρχές.

Αν η Δικαιοσύνη, οι Ελεγκτικές Αρχές καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λειτουργούσαν πιο γρήγορα, πιθανότατα θα είχαμε ήδη έκπτωση του απερχόμενου Δημάρχου από το αξίωμά του.

Αυτό σαφέστατα θα επηρέαζε το προεκλογικό σκηνικό και θα αποδείκνυε την άποψή μας για την «πολιτεία» του δήθεν «Ευρωπαίου και εκσυγχρονιστή» απερχόμενου Δημάρχου.

  1. Ποια είναι η προτεραιότητα σας σε σχέση πια με την καθημερινή εφαρμογή πολίτικής στο δήμο; Πως οι πολίτες θα αντιληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι αλλάζει η σελίδα στο δήμο αν σας αναθέσουν την ευθύνη της διοίκησης;

Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ανατροπή της ζοφερής, σκανδαλώδους και αντιδημοκρατικής κατάστασης που επικρατεί στη λειτουργία του δήμου μας και η αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας σε όλους τους τομείς. Μια κατάσταση που έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα.

Στην σκανδαλώδη και αντιδημοκρατική λειτουργία του κ. Δημάρχου, έρχεται να προστεθεί η υπερβολική αυτοπροβολή του, η κατασπατάληση πιστώσεων σε έργα βιτρίνας και εκδηλώσεις αμφισβητούμενης (τουλάχιστο αν όχι απαράδεκτης) πολιτιστικής ποιότητας και η ανενδοίαστη και οπωσδήποτε καταδικαστέα οικειοποίηση όλων των εκτελούμενων ή χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια Αττικής έργων.

Εμείς θα κινηθούμε σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με τη σημερινή διοίκηση του δήμου Γλυφάδας όπου κυριαρχεί η αδιαφάνεια, ο αυταρχισμός, η κακοδιαχείριση, οι αναθέσεις σε ημέτερους και οι πελατειακές σχέσεις που εκτρέφει το στρεβλό πλειοψηφικό σύστημα με το οποίο έχει αναδειχθεί.

Με σχέδιο για διεκδίκηση από την πολιτεία των αναγκαίων υποδομών, με πολιτικές που θα στηρίξουν και θα ανορθώσουν την κοινωνία, με πρόνοια για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, τη στήριξη των νέων επιστημόνων, των επαγγελματοβιοτεχνών. Για μια πόλη πιο καθαρή με οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, μια πόλη με αντιπλημμυρική προστασία, μια πόλη με σύγχρονα δίκτυα, μια πόλη που θα ξεκινάει από τον Υμηττό και θα καταλήγει στη θάλασσα.

Οι πολίτες της Γλυφάδας πρέπει με την ψήφο τους να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της και να μας δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

 

  1. Υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών στη Γλυφάδα;

Είμαστε οι μόνοι που θέλουμε τον πολίτη πρωταγωνιστή. Για εμάς η λαϊκή συμμετοχή είναι στις καταστατικές μας αρχές και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εμπνεύσουμε τους δημότες ώστε, συστρατευόμενοι μαζί μας, να βρούμε λύσεις στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας.

Οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το γεγονός αυτό θα φέρει μια καινούρια πραγματικότητα στην Αυτοδιοίκηση. Θα διευκολύνει την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, την ενδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του θεσμού. Η λογική της παντοκρατορίας τού ενός τελειώνει στις επικείμενες εκλογές και με την απλή αναλογική επέρχονται η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία.

Στο δικό μας συνδυασμό η λειτουργία με συνθέσεις είναι βασικός όρος. Εμείς παλεύουμε χρόνια για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική αυτοδιοίκηση.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη για τη διοίκηση του δήμου μας. Όλοι μαζί γιατί θεωρούμε απόλυτα αναγκαία τη συμπαράταξη, στήριξη και συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε. Και θα την κερδίσουμε όλοι μαζί!

Είμαστε η μόνη προοδευτική επιλογή για τη Γλυφάδα, μια δύναμη  ανοικτή στις συνεργασίες μέσα σε δημοκρατικά προγραμματικά πλαίσια, που έχει όλα τα στοιχεία της προοδευτικής νικηφόρας προοπτικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*