Σταμάτης: Θεωρώ ότι είναι αντισυνταγματική η απλή αναλογική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

«Θεωρώ ότι είναι αντισυνταγματική η απλή αναλογική. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Θέτω ερωτηματικό για τη συνταγματικότητα της απλής αναλογικής» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή, πρόσθεσε:  «Πράγματι το Σύνταγμα καθιερώνει ισότητα ψήφου. Η ισότητα αυτή όμως, ψήφου των πολιτών, δεν υπάρχει μόνο για την καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων. Με άλλα λόγια το Σύνταγμα δεν ορίζει να κάνουμε εκλογές για να καταγραφούν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Να κυβερνηθεί ο τόπος. Ρωτώ λοιπόν: Πόσο συνταγματικό είναι μικρά κόμματα, άρα μικρός αριθμός εκλογέων, να έχει ίδια δύναμη σε μία συγκυβέρνηση με ένα μεγάλο κόμμα, με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων; Αυτή η αριθμητική εξίσωση ψήφων πόσο συνταγματική είναι;»

«Το ίδιο το Σύνταγμα δεν καθιερώνει απλή αναλογική κατευθείαν. Λέει σύστημα απλής αναλογικής. Δηλαδή, βάζει σε μία ζυγαριά τα κέρδη και τα οφέλη. Από τη μία μεριά είναι η αναλογική, δίκαιη όσο το δυνατόν εκπροσώπηση της ψήφου του καθενός πολίτη ξεχωριστά και από την άλλη η μεγαλύτερη ανάγκη για να αποκτήσει κυβέρνηση η χώρα».

Ο πρώην υπουργός ακόμη τόνισε: «Δεν βάζει εμπόδια, διευκολύνει το Σύνταγμα. Με αυτή την έννοια λοιπόν εγώ θέτω θέμα συνταγματικότητας της απόλυτης απλής αναλογικής. Θυμηθείτε τι πάθαμε το 1989-90, αυτό που λέει ο κ. Κουρουμπλής ότι μπορεί τα μικρά κόμματα να μην φτάνουν να δημιουργήσουν συγκυβέρνηση με ένα μεγάλο κόμμα και να φτάσουμε στο σχήμα κυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα είναι τότε αξιωματική αντιπολίτευση, η Χρυσή Αυγή; Εκεί μας οδηγούν οι φοβίες του κ. Τσίπρα και η αγωνία του κ. Τσίπρα και της ομάδας του μήπως χάσουν την καρέκλα τους;»

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*