ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

SOS – ΠΡΟΣΟΧΗ – SOS Η αγορά ακινήτων βάζει «φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες

MEDIA/ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο ώστε ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές να μην ακυρώσουν τις ελαφρύνσεις που προκύπτουν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Φωτιά κινδυνεύουν να πάρουν οι νέες αντικειμενικές τιμές το 2020 από τη μεγάλη αύξηση που καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, με στόχο να εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η οποία «πάγωσε» λόγω εκλογών και τώρα η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί άμεσα την «καυτή πατάτα», καθώς περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η µεγάλη αύξηση που καταγράφεται στις τιµές των ακινήτων σε όλη τη χώρα απειλεί να εκτινάξει τις νέες αντικειµενικές αξίες, ενόψει της αναπροσαρµογής τους που αποτελεί µνηµονιακή υποχρέωση. Η προηγούµενη κυβέρνηση είχε «παγώσει» τη διαδικασία λόγω εκλογών και τώρα το υπουργείο Οικονοµικών πρέπει να διαχειριστεί το πρόβληµα µε τρόπο ώστε να µην ακυρωθούν οι ελαφρύνσεις από τη µείωση του ΕΝΦΙΑ κυρίως στα χαµηλά και µεσαία νοικοκυριά. Για αυτόν τον λόγο εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές εµπορικότητας, παλαιότητας, προσόψεως και ορόφου.

Ο µεγαλύτερος κίνδυνος για αύξηση των αντικειµενικών αξιών, σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, αφορά τις 4.132 περιοχές της χώρας όπου διατηρήθηκαν οι τιµές στα ίδια επίπεδα, µε στόχο να µην πληγούν προεκλογικά οι ιδιοκτήτες.

Στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν παραδείγµατα, όπου βάσει των σηµερινών δεδοµένων προκύπτουν αυξήσεις -που σε ορισµένες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 25%- και έχουν ξεκινήσει να αναζητούν τρόπους για να αλλάξει ο τρόπος υπολογισµού των αντικειµενικών τιµών. Επιπλέον, ενδεχόµενες αυξήσεις θα προκαλέσουν ντόµινο επιβαρύνσεων σε περισσότερους από 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα, ενώ ακόµα και οι µεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες.

Για αυτόν τον λόγο, όπως επισηµαίνουν κυβερνητικά στελέχη, σε µια περίοδο που το ζητούµενο είναι η ανάπτυξη και η
αναθέρµανση της οικοδοµικής δραστηριότητας, δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα πλήξουν αυτόν τον στόχο. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, που έλαβαν στα χέρια τους πριν από λίγες ηµέρες οι φορολογούµενοι, υπολογίστηκε σύµφωνα µε τις ισχύουσες αντικειµενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συµπληρωµατικό ΕΝΦΙΑ) εφαρµόστηκε ο µειωτικός συντελεστής 10%-30%, ανάλογα µε το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ MEDIA

Go to Top
%d bloggers like this: