Σβίγκου: Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους αλλά απέναντι στην ανομία στα κανάλια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

«Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους, αλλά απέναντι σε όσους επιδιώκουν τη συνέχιση της ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Πρόγραμμα», αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και σημείωσε ότι η ΝΔ «που είναι αυτή η οποία έχει μπλοκάρει τη διαδικασία της συγκρότησής του» πρέπει να κάνει πίσω και να συναινέσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και ενόψει της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα, τόνισε ότι «θα προσέλθουμε με μια ατζέντα προοδευτικών αλλαγών και στο προσφυγικό και στα εργασιακά και στην ανάπτυξη».

Ειδικότερα, όσον αφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι η αγωνία των εργαζομένων απασχολεί όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. «Την ίδια στιγμή όμως, που στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους», σημείωσε, «στεκόμαστε απέναντι σ’ αυτούς που επεδίωξαν και συνεχίζουν να επιδιώκουν ακόμα, τη συνέχιση της ανομίας και της αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Η κ. Σβίγκου μίλησε για «κροκοδείλια δάκρυα» τις τελευταίες μέρες «απ’ αυτούς οι οποίοι προσπαθούσαν να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια ρύθμισης της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων με το νέο διαγωνισμό». «Θυμόμαστε τον κ. Αυγενάκη από το βήμα της Βουλής, όταν συζητείτο ο ελάχιστος αριθμός των 400 εργαζομένων, να λέει ότι προσβάλλεται το διευθυντικό δικαίωμα κι ότι θα πρέπει το ίδιο το κανάλι να επιλέγει τον αριθμό των εργαζομένων. Θυμόμαστε τον κ. Αμυρά από το ΠΟΤΑΜΙ, να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, γιατί, όπως έλεγε τότε, εάν υπάρξουν ρομποτικές κάμερες, τα κανάλια δεν θα χρειάζονται εργαζόμενους και άλλα τέτοια ευτράπελα», επισήμανε. «Τώρα», πρόσθεσε, «βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια κατοχύρωσης του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως και να κλαίνε στα τηλεοπτικά παράθυρα γι’ αυτούς τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να τους προστατεύσουν».

Δεδομένων αυτών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για μια διαρκή απέλπιδα προσπάθεια «να διασωθεί ένα σύστημα το οποίο έχει τελειώσει», για να τονίσει ότι «το πάρτι του τριγώνου της διαπλοκής, μεταξύ καναλιών, πολιτικού προσωπικού και Τραπεζών, πρέπει να λάβει ένα τέλος». «Δεν είμαστε ούτε στο 2010, ούτε στο 2012, δεν είναι κυβέρνηση ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, και πρέπει να μπουν κανόνες που θα είναι και σύμφωνοι με το Σύνταγμα και σύμφωνοι με την απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια, για ανεξαρτησία, για λογοδοσία, αλλά και να προχωρήσουμε σε βιώσιμα σχήματα στα οποία και θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε.

Επισήμανε ότι η συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση και για τη διαφάνεια στα ΜΜΕ, ότι θα πρέπει να επανασυσταθεί και να συγκροτηθεί σε νέες βάσεις, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να μιλάμε για μια νέα σελίδα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. «Οπότε, καλούμε τη ΝΔ, που είναι αυτή η οποία έχει μπλοκάρει τη διαδικασία της συγκρότησής του, να καταλάβει το λάθος της, να κάνει πίσω και να συναινέσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ», τόνισε και υποστήριξε ότι η ΝΔ επένδυσε πολιτικά στη μη συγκρότηση του ΕΣΡ, έχασε, και τώρα πρέπει να αλλάξει τη στάση της.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά και τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που πραγματοποιείται στην Αθήνα την Παρασκευή, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων», το οποίο σημαίνει ότι: «Θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Καμία κουβέντα για οποιαδήποτε απορρύθμιση, είτε για κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, είτε για ομαδικές απολύσεις, είτε μιλούμε ενδεχομένως για άλλες παράλογες σκέψεις που έχουν ακουστεί, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ». Αντίθετα, είπε, «πρέπει να βάλουμε μια θετική ατζέντα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κάτι το οποίο δεν αποτελεί μια “ιδεοληψία” των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα δημοκρατίας, αλλά και συστατικό στοιχείο αναζωογόνησης και της αγοράς, από εργαζόμενους που θα έχουν και δικαιώματα και θα έχουν και αξιοπρεπείς μισθούς».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι στην Ευρώπη, και πρώτα οι χώρες που βιώνουν στην πρώτη γραμμή την κρίση, ότι η περαιτέρω απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και στρώνει το έδαφος στην ενίσχυση ακραίων φωνών, ακροδεξιών φωνών, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης των ζωών χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών. «Δεν συνιστά απλώς ένα ζήτημα επιβίωσης των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και ένα ζήτημα επιβίωσης της Ευρώπης» επισήμανε, για να τονίσει ότι «θα προσέλθουμε με μια ατζέντα προοδευτικών αλλαγών και στο προσφυγικό και στα εργασιακά και στην ανάπτυξη». «Είναι επιτακτική η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση ενός μετώπου ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών δυνάμεων, αλλά και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, οι οποίες αποδεσμεύονται από το νεοφιλελευθερισμό», υπογράμμισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*