Σβίγκου: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

«Δεν θυμήθηκε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά την απλή αναλογική. Είναι μια πάγια θέση, Αποτελεί την αποτύπωση μιας διακηρυγμένης θέσης και του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αριστερών δυνάμεων από καταβολής ελληνικού πολιτικού συστήματος», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Υποστήριξε ότι η απλή αναλογική αποτυπώνει και τη βούληση των πολιτών, ώστε η ψήφος τους να αντιπροσωπεύεται και να εκφράζεται πλήρως η λαϊκή βούληση, για να τονίσει πως «είναι μεγάλη ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την εμβάθυνση της δημοκρατίας να τον στηρίξουν».

Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ και τη στάση του επί του θέματος, ανέφερε ότι ενώ έχει διακηρυγμένες θέσεις για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, «άλλαξε αυτές τις θέσεις». Παρέπεμψε στη χτεσινή δήλωση της κ. Γεννηματά για «πάγωμα» της ψήφισης του νόμου, σχολιάζοντας ότι «αυτή είναι μία στάση κατώτερη των περιστάσεων». Σημείωσε ότι «θα πρέπει και η ίδια η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία καταλαβαίνω ότι συνθλίβεται ανάμεσα σε διαφορετικές εσωκομματικές επιδιώξεις, να αποφασίσει αν θα συνταχθεί με μια συντηρητική αντίληψη, που θέλει ένα εκλογικό σύστημα όπου να μην αντιστοιχούν οι κυβερνήσεις στις ψήφους των πολιτών αλλά να υποβοηθούνται από τα εκλογικά συστήματα  ή αν θα συνταχθεί με μια προοδευτική αντίληψη όπως κάνουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις στην Ευρώπη».

«Τα έχουμε ακούσει όλα για τον εκλογικό νόμο, έχουμε ακούσει και για τη Χρυσή Αυγή», σχολίασε σχετικά με το θέμα των ψήφων της ΧΑ. Ανέφερε ειδικότερα ότι «δυστυχώς οι ψήφοι της ΧΑ προσμετρούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» και τόνισε πως «όταν καταψηφίζονται τα νομοσχέδια της κυβέρνησης από την ΧΑ και τη ΝΔ δεν έχω δει ποτέ τη ΝΔ να λέει να μην προσμετρηθούν οι ψήφοι της ΧΑ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Μια χαρά τότε μετρούν οι ψήφοι».

«Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», τόνισε η κ. Σβίγκου, προσθέτοντας ότι «θα πουν τα πάντα ώστε να μην πουν το προφανές , ότι δεν θέλουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν την γη κάτω από τα πόδια τους, αυτό είναι που τους ενοχλεί». Επισήμανε ακόμη ότι «άλλοι πήγαιναν και τα έλεγαν με την ΧΑ σαν δυο φίλοι. Άλλοι τα έλεγαν, μέσα από τη ΝΔ, όπως ο γραμματέας της ΚΟ, ο κ. Μπαλτάκος».

Όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν έγινε κανένας διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες», ότι «αυτή ήταν η υποχρέωση» και ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να υλοποιούμε την συνταγματική επιταγή».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*