ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Ρένα Δούρου: Η Υπουργός Πολιτισμού περιφρονεί τους ήρωες της πρώτης γραμμής-καλλιτέχνες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Οι ήρωες της πρώτης γραμμής,

είναι και οι άνθρωποι της Τέχνης, δημιουργοί, ηθοποιοί, χορεύουν, παίζουν μουσική και τραγουδάνε. Κάνουν γραμμές και σχέδια, το μέλλον μας το τώρα και το πριν, γράφουν στιχάκια και σενάρια που η σημερινή ζωή τα υπερβαίνει…

Μας βουτάνε στην τέχνη τους και μας αφήνουν κατά τι καλύτερους. Ομορφαίνουν τις ζωές μας, είναι η πρωτοπορία της σκέψης, είναι οι ταλαντούχοι συμπολίτες μας που εδώ και πολλά πολλά χρόνια ανήκουν στην βαριά μπατιρημένη βιομηχανία μιας χώρας που δεν έχει παρά τα αρχαιότερα μάρμαρα. Σε θέατρα και ωδεία, σκηνές και αλώνια.

Για αυτούς τους εργάτες των τεχνών και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού υπάρχει μόνο ο καλός λόγος μιας υπουργού μετά των αυλικών της, οι οποίοι αποφεύγουν το θέατρο σαν το διάολο το λιβάνι, τσάι και συμπάθεια, ψίχουλα σε σχέση με το παραγόμενο αγαθό και τα μεγέθη της ελληνικής δημιουργικής σκηνής.

Που όχι μόνο δεν έχει κάτι να ζηλέψει αλλά πρωτοπορεί, κρατιέται σε ένα σκοινί που τρίβεται διαρκώς αλλά μας κρατάει όρθιους σε ολόκληρη την δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Ναι, μπορεί το φάρμακο του ιού να αργήσει, αλλά μάλλον η τέχνη θα μας δείξει πρώτη, όπως πάντα, τα πραγματικά μεγέθη της ζωής, θα απαλύνει την θλίψη και την απόγνωση που βυθιζόμαστε.

Αν τώρα, στα πολύ δύσκολα, οι άνθρωποι της τέχνης εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, αν μιλάμε μόνο για στήριξη της οικονομίας που δεν συμπεριλαμβάνει τον ελληνικό δημιουργικό κόσμο, καμία ανάπτυξη ας μην περιμένουμε.
Γιατί στον κόσμο του Πολιτισμού στηριζόμαστε αιώνες τώρα και ας μην κόψουμε σήμερα τον ομφάλιο λώρο.

Το 2015, στην πιο μαύρη περίοδο, ως Περιφέρεια Αττικής κάναμε τη στρατηγική επιλογή, επιλογή ζωής για την τέχνη : χρηματοδοτήσαμε με πάνω από εκατό εκατομμύρια έργα για τον πολιτισμό. Χρήματα που ποτέ άλλοτε δεν αποδόθηκαν τόσο άμεσα και σε τέτοια έκταση, γεγονός που πέρασε απαρατήρητο.

Σε πλείστους εθνικούς φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πολλούς άλλους, δόθηκε επαρκής χρηματοδότηση με ορίζοντα τριετίας και οδηγία να ενισχυθούν μόνο οι ελληνικές παραγωγές κάθε είδους.

Σταθήκαμε αρωγοί και συνομιλητές με τον καλλιτεχνικό κόσμο που μοιράστηκε τις αγωνίες, την απόγνωση και ουσιαστικά μας κατηύθυνε. Έργο χειροπιαστό που μας έδωσε κουράγιο και ελπίδα. Πολύτιμη παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον.

Σήμερα, πέρα από τα μέσα που εξαγγέλλονται και είναι σταγόνες στον ωκεανό, μη αφορώντας για παράδειγμα το ελεύθερο θέατρο ή τους επαγγελματίες του χώρου μεμονωμένα, μπορεί άραγε η κυβέρνηση να δώσει έστω τα μισά; Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Είναι θέμα βούλησης και πολιτικής επιλογής.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Art is our only Salvation the horror EXISTENCE"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Go to Top
%d bloggers like this: