“Αδειασαν” μέσα σε 6 μήνες οι ΑΝΕΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

 

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Οι φιλότιμες προσπάθειες του Πάνου Καμμένου να δείξει ότι η πολιτική διαδρομή των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα έχει και συνέχει στους προσεχείς εκλογικούς κύκλους, παρουσιάζει, όπως φαίνεται αρκετά προβλήματα καθώς η σύμπραξη του πρώην Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκου, δεν είναι μάλλον αρκετή για να καλύψει το κύμα φυγής που καταγράφεται στους ΑΝΕΛ, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Η πολιτική αιμορραγία των ΑΝΕΛ σε στελέχη δεν σταματά όμως μόνο σε υπουργούς και βουλευτές  προερχόμενους, από τους ΑΝΕΛ, που παρέμειναν στο κυβερνητικό σχήμα.  Πληροφορίες  του epiKairo.com  αναφέρουν ότι υπάρχει εδώ και καιρό και ολοένα και περισσότερο επεκτείνεται μία γραμμή παραιτήσεων από σημαίνοντα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, που καθένα τους έχει κάτι να σηματοδοτήσει στους χώρους της πολιτικής, του συνδικαλισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.

Σεπτέμβριο παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ, διαφωνώντας πολιτικά με τον Πάνο Καμμένο, ο γενικός γραμματέας Θύμιος Δρόσος. Πρόσωπο με μακρά διαδρομή στην κεντροδεξιά παράταξη, πρώην νομάρχης Ευβοίας, πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΠΙΣ καθώς και του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης Ενηλίκων και όσο ήταν ακόμη στη Νέα Δημοκρατία, πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή.

Οκτώβριο παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, σε ένδειξη πολιτικής διαφωνίας και εκείνος, ο Γιάννης Μοίρας. Παραμένοντας όμως προσωρινά στο κόμμα. Ο Γιάννης Μοίρας ήταν γενικός γραμματέας στους ΑΝΕΛ πριν το Θύμιο Δρόσο, μακροβιότερος σε θητεία στη συγκεκριμένη θέση, επικεφαλής του μηχανισμού στις απανωτές εκλογικές επιτυχίες του 2015 (δύο εκλογές συν το δημοψήφισμα). Επίσης, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά από το 2014, κατεβαίνοντας υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με ποσοστό 10%.

Πριν και μετά τα Χριστούγεννα, παραιτήθηκαν από τους ΑΝΕΛ άλλοι τρεις σημαντικοί παράγοντες.

Ο πρώτος ήταν ο Δημήτρης Μπαζίγος, γραμματέας Παραγωγικών Φορέων στους ΑΝΕΛ, με πλούσια και αναγνωρισμένη συνδικαλιστική δράση στον χώρο των εργαζόμενων στον τομέα των τραπεζών, εκλεγμένος τόσο σε επίπεδο ΟΤΟΕ όσο και επίπεδο ΓΣΕΕ. Πλούσια ήταν η διαδρομή και η παρουσία του παλιότερα και στα οργανωτικά της ΝΔ.

Ο δεύτερος, ήταν ο Χρήστος Δούρος, γραμματέας Οικονομικών στους ΑΝΕΛ, εφοριακός στο επάγγελμα, πρόσωπο με μεγάλη επιρροή κι εκείνος στον συνδικαλισμό ως εκλεγμένος στα κεντρικά όργανα του κλάδου.

Ο τρίτος, ήταν ο Γιώργος Ακριβούλης, γραμματέας Αγροτικού Τομέα στους ΑΝΕΛ και μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, άνθρωπος με διακρίσεις και επιρροή στον χώρο του αγροτοσυνδικαλισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Λάρισα και Θεσσαλία και επίσης πολιτευτής Λάρισας, πρώτος επιλαχών σε ψήφους μετά τον Βασίλη Κόκκαλη.

Αμέσως μετά από τις παραιτήσεις αυτές, ο Γιάννης Μοίρας παραιτήθηκε και από μέλος του κόμματος και μάλιστα με μία παραίτηση η οποία είχε πολιτικό και επικοινωνιακό αντίκτυπο, ακολουθούμενη από διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και μία αποκλειστική συνέντευξη στο altsantiri με πολλές χιλιάδες αναγνώσεις και εκατοντάδες κοινοποιήσεις.

Σειρά στις παραιτήσεις είχε η Κατερίνα Αδαμοπούλου, αναπληρωτής γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης των ΑΝΕΛ. Δικηγόρος στο επάγγελμα, με 25ετή πορεία στα αυτοδιοικητικά, φτάνοντας ως αντινομάρχης Αθηνών. Σήμερα είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής από τον Κεντρικό Τομέα και ταυτόχρονα, πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας. Η κ. Αδαμοπούλου έχει πολιτευτεί στη Β’ Αθηνών όπου έχει διαχρονικά ισχυρή δύναμη, όπου την τελευταία φορά κατετάγη πρώτη επιλαχούσα σε σταυρούς μετά τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Παραίτηση υπέβαλλε επίσης ο Γιώργος Χρυσικός, αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού στους ΑΝΕΛ, δημοσιογράφος στο επάγγελμα με εμπειρία στο ρεπορτάζ της ΝΔ και της κεντροδεξιάς και πολιτευτής Βοιωτίας.

Τελευταίος στη σειρά, μόλις μια εβδομάδα πριν , ο Θανάσης Τζιάντζιος, γραμματέας Συνδικαλισμού στους ΑΝΕΛ, νοσηλευτής στο ΨΝΑ, με σπουδές και αναγνώριση στον χώρο της νοσηλευτικής και της ψυχικής υγείας και επί σειρά ετών εκλεγμένος συνδικαλιστής μέσα στον χώρο.

Και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ειδικά μετά τη χθεσινή επισημοποίηση της συνεργασίας του Πάνου Καμμένου με τον Τάκη Μπαλτάκο και τη στροφή των ΑΝΕΛ τέρμα προς τα δεξιά, οι παραιτήσεις φαίνεται να μην σταματούν σε εκείνες τις οποίες αναφέρει το σημερινό ρεπορτάζ. Ήδη υπάρχουν στελέχη σε καίριες θέσεις του κόμματος που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι εκτός και έχουν ήδη την παραίτησή τους έτοιμη. Σοβαρές αναμένεται να είναι οι απώλειες και σε επίπεδο περιφερειακών, εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής, στελεχών.

Όσο για την επόμενη πολιτική τους επιλογή; Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα, αν και έχουν ενδιαφέρον οι συντονισμένες πολιτικές κινήσεις των κκ. Μοίρα και Δρόσου, οι οποίοι και ήταν στους ΑΝΕΛ επί πέντε χρόνια οι άμεσοι πολιτικοί προϊστάμενοι πολλών στελεχών που έχουν αποχωρήσει και πολλών άλλων που αναμένεται να αποχωρήσουν.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*