ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!!! ΕΓΓΡΑΦΑ “καίνε” τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τον ρόλο του στο Κυπριακό

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ by

Τα γεγονότα μεταξύ 30 Ιουνίου και 4 Ιουλίου 2017 είναι αρκούντως ξεκάθαρα ως προς το πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με την έναρξη των διαπραγματεύσεων και οι διευκρινίσεις που ακολούθησαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε και αφορούν στην επίμαχη περίοδο είναι ξεκάθαρο ότι στη συνάντηση της 30ης Ιουνίου ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε καταγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξάγονταν οι συνομιλίες στις επόμενες ημέρες.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε επιχείρησε να γεφυρώσει τις απόψεις των δύο πλευρών (οι οποίες δεν συμφωνούσαν στην ανάγνωση του πλαισίου Γκουτέρες) αλλά το κείμενο που παρουσίασε στις 2 Ιουλίου 2017 προκάλεσε αντιδράσεις και στις δύο πλευρές, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα προς τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, με οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη, είχε δώσει εντολές προκειμένου να κληθεί ο κ. Άιντε και να του ξεκαθαρίσουν συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από το κείμενό του. Κάτι που έγινε και οδήγησε τον ειδικό σύμβουλο στο να απευθυνθεί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να καταλήξουν, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα μεταξύ των όσων είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ και των όσων κατέγραψε ως πλαίσιο ο Άιντε.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα:

1. Το βράδυ της 2ας Ιουλίου 2017 ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε απέστειλε προς τις αντιπροσωπείες ένα άτυπο έγγραφο επί του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Το έγγραφο ετοιμάστηκε από την ομάδα των Καλών Υπηρεσιών υπό τον κ. Άιντε. Παράλληλα ενημέρωνε τις πλευρές ότι την επομένη, Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
2. Μετά τη μελέτη του κειμένου που έστειλε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε η ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του διαπραγματευτή διαμαρτυρήθηκε στον ειδικό σύμβουλο επισημαίνοντάς του ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στα όσα είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ και ως εκ τούτου δεν είναι αποδεκτό από την ε/κ πλευρά η οποία θεωρεί πως το έγγραφο δεν ισχύει.
3. Οι θέσεις της ε/κ πλευράς διατυπώθηκαν γραπτώς προς τον κ. Άιντε μέσω του Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπου επισημαίνεται πως το σημείωμα που έστειλε η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι σύμφωνο με το πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε καταγράψει.
4. Η ε/κ πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο του κειμένου Άιντε και ότι δεν αποδέχεται την ανάγνωση που γίνεται από μέρους του ειδικού συμβούλου. Και ζητά είτε να γίνουν αποδεκτές οι επισημάνσεις της είτε το κείμενο να αποσυρθεί καθώς δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
5. Η ε/κ πλευρά είχε υποδείξει προς τον κ. Άιντε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πολύ ξεκάθαρος και δεν άφηνε καμιά σκιά στη θέση του ότι με την εφαρμογή της λύσης δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.
Και ότι αυτό θα συνδυαστεί με έναν ισχυρό μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης από την πρώτη ημέρα και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορούν να παρακολουθούν και να επιβλέπουν την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους.
6. Καταγράφονται ενστάσεις ως προς τον τρόπο διατύπωσης από μέρους του κ. Άιντε των όσων ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ για την πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής προεδρία και το θέμα των Τούρκων υπηκόων. Υποδεικνύεται πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν άφησε να διαφανεί οποιαδήποτε προτίμηση στη λύση που θα πρέπει να βρεθεί σ’ ό,τι αφορά την εκ περιτροπής προεδρία και τη θετική ψήφο σε ορισμένα ομόσπονδα σώματα. Στο θέμα Τούρκων υπηκόων αυτό που επεσήμανε το ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ένα καθεστώς το οποίο θα αφορά και στην απόκτηση δικαιώματος απόκτησης κατοικίας.
7. Στο εδαφικό και το περιουσιακό, σύμφωνα με τη διαμαρτυρία της ελληνοκυπριακής πλευράς, καταδεικνύεται ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε επιχείρησε να κόψει και να ράψει το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ στα δικά του μέτρα. Στο εδαφικό του υποδεικνύεται πως οι αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ ικανοποιούν τις παραμέτρους του χάρτη που κατέθεσε στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά. Στο περιουσιακό υποδεικνύεται πως πολύ ξεκάθαρο ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωνε την ανάγκη προστασίας των εκτοπισθέντων ιδιοκτητών η αποκατάσταση των οικιών και περιουσιών τους στις υπό αναπροσαρμογή περιοχές. Ζητείται ευθέως από τον ειδικό σύμβουλο όπως ξεκαθαρίσουν τα όσα υποδεικνύονται ως διαφορές ανάμεσα στις αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ και του κειμένου που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Έθνη. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δεσμεύεται η ελληνοκυπριακή πλευρά.
8. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε παραδέχθηκε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη πως υπήρξαν διαμαρτυρίες για το περιεχόμενο του εγγράφου του τόσο από την τουρκική όσο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτό ανάγκασε τον ειδικό σύμβουλο να προχωρήσει σε διευκρίνιση του πλαισίου με τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ και να επανέλθει την επομένη, 4 Ιουλίου. Αξιοσημείωτο είναι πως ο ίδιος ο κ. Άιντε υπό το βάρος των αντιδράσεων εγκατέλειψε το άτυπο έγγραφο που είχε παρουσιάσει.
9. Στην απάντησή του ο Άιντε είπε στον Μαυρογιάννη ότι ετοίμασε το έγγραφο από τις λεπτομερείς σημειώσεις της ομάδας του από τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά είναι ευτυχής να καθίσουν κάτω και να ξεκαθαρίσουν πράγματα. Υποδεικνύει πως σε οποιαδήποτε περίπτωση, «αυτό που έχει σημασία είναι τι είπε στο δείπνο». Προχώρησε λέγοντας πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά απέστειλε ανάλογο σημείωμα, γι’ αυτό και θα διασφαλίσουμε ότι μοιραζόμαστε κοινή κατανόηση. Θα μιλήσω επίσης με τον ΓΓ αυτοπροσώπως, αλλά θα το πράξω μόνο μετά που θα ανταλλάξουμε σημειώσεις».

Ως γνωστό ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε επανήλθε στις 4 του Ιούλη, μετά την επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, για να παρουσιάσει το Πλαίσιο Γκουτέρες. Είναι εμφανές ότι μέρος της συνεχιζόμενης εδώ και 11 μήνες αντιπαράθεσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσέγγιση του τέως ειδικού συμβούλου.

Τα έγγραφα:

ΕΓΓΡΑΦΟ

ΕΓΓΡΑΦΟ

ΠΗΓΗ: “Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Go to Top
%d bloggers like this: