Νίκος Δένδιας: «Αντιδράσαμε γρήγορα και αποτελεσματικά στο ξέσπασμα της πανδημίας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Τηλεδιάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών για θέματα που αφορούν στον κορονοϊό πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας περιέγραψε τι συμβαίνει στη χώρα από τη στιγμή της σταδιακής άρσης των μέτρων, τα επιδημιολογικά στοιχεία και πως συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με το άνοιγμα του τουρισμού. Για τον χειρισμό της χώρας έλαβε θετικά σχόλια από τους υπόλοιπους.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ (Alexander Schallenberg) και είχε ως στόχο την εξέταση του τρόπου αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών ως προς τη συνεργασία μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών από τη Δανία, την Τσεχία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κόστα Ρίκα και το Ισραήλ.

«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που αντέδρασαν γρήγορα και αποφασιστικά στο ξέσπασμα της πανδημίας, προστατεύοντας αποτελεσματικά τους πολίτες της, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα», επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε γραπτή του δήλωση μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. «Αυτό επιβεβαιώθηκε και πάλι σήμερα, καθώς η χώρα μας απέσπασε σειρά θετικών σχολίων για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία».

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα κανονικότητα και έχει περάσει στη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων δήλωσε ότι ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού στόχος της χώρας είναι η προστασία τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων. Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και το θέμα του επαναπατρισμού των ναυτικών, που έχουν αποκλειστεί εξαιτίας της πανδημίας αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης πιθανών νέων μεταναστευτικών ροών.

«Ανταλλάξαμε απόψεις ως προς τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος λοιμώξεων και συμφωνήσαμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στενά προκειμένου να αντιδράσουμε κατάλληλα εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Το Plan B που εξετάζει η κυβέρνηση – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Μετά τη χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει «Plan B» για την αντιμετώπιση  μιας ενδεχόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Ελέγχους σε όλους  όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*