Μάκης Φιλόπουλος : “Να χτίσουμε το αύριο που χρωστάμε στα παιδιά μας”

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ/ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ by

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

«Το αύριο της  Γλυφάδας δεν  πρέπει να περιέχει νοοτροπίες τύπου Παπανικολάου». Ο Μάκης Φιλόπουλος είναι ξεκάθαρος στην τελευταία του συνέντευξη πριν τις κάλπες. Προειδοποιεί ότι δε θα αφήσει τις ακρότητες και τους τραμπουκισμούς να γίνουν ρυθμιστές των πραγμάτων στο δήμο, ενώ εμφανίζεται ως εγγυητής της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών της πόλης, καλώντας σε ένα μέτωπο. «Να χτίσουμε το μέλλον που χρωστάμε στα παιδιά μας», λέει χαρακτηριστικά …

Kύριε Φιλόπουλε , πως αποτυπώνεται στη δική σας οπτική η αλλαγή σελίδας, για ένα δήμο σαν την  Γλυφάδα;

Ο Δήμος Γλυφάδας, είναι από τους πιο σημαντικούς δήμους, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και της χώρας. Η αξιοποίηση, λοιπόν όλων των δυνατοτήτων του δήμου, που πηγάζουν, από την ιστορία το συμβολισμό και το ανθρώπινο δυναμικό της Γλυφάδας, είναι το κλειδί της αλλαγής σελίδας. Εγώ οραματίζομαι μια γλυφάδα μακριά από την αδράνεια της βιτρίνας, με τους δημότες συμμέτοχους, συνδημιουργούς και πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Εγώ θα μιλώ και θα ακούω  τους δημότες. Και θα κρίνομαι.  Ο κ. Παπανικολάου, τους φοβάται. Όποιος τον κρίνει γίνεται αυτόματα εχθρός του. Του αρέσει να είναι μονοκράτορας. Είναι θέμα ήθους, αγωγής και κοσμοθεωρίας… Εγώ θα επαναφέρω από την πρώτη μέρα την ώρα του δημότη- την οποία συνειδητά κατήργησε ο απερχόμενος δήμαρχος.

 Ποια  είναι η προτεραιότητα σας, αν οι συνδημότες σας, σας αναθέσουν το τιμόνι του Δήμου.. Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις;

Να επαναδομήσω  τη σχέση εμπιστοσύνης του δήμου με τον πολίτη. Που επιτυγχάνεται μονάχα με την επάνοδο της διαφάνειας στα πράγματα του δήμου και της λογοδοσίας των αιρετών, σε σχέση κυρίως με τα οικονομικά. Έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες και χρήματα – και πρέπει να το λέμε αυτό- τα τελευταία 5 χρόνια εξ’ αιτίας της αδιαφανούς λειτουργίας της απερχόμενης δημοτικής αρχής… Θέλω Να θυμίσω ότι ο απερχόμενος δήμαρχος ελέγχεται από τη δικαιοσύνη και, πλέον, έχει στην πλάτη του ένα επιβαρυντικό πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης με αδικήματα που εξευτελίζουν και το αξίωμα και την πόλη. Ο κ. Παπανικολάου δεν θα αποφύγει το να μιλήσει για τις ευθύνες του, όσο κι αν κρύβεται τώρα. Θα μιλήσει, οπωσδήποτε, στον εισαγγελέα, έστω και ως απλός δημοτικός σύμβουλος.  Να επισημάνω πως το πόρισμα δημοσιοποιήθηκε, ύστερα και από δικές μου ενέργειες, μια επιστολή την οποία απέστειλα στους υπουργούς εσωτερικών κ δικαιοσύνης..

Τι περιθώρια διεκδίκησης έχει ένας τοπικός άρχοντας, σε ένα δήμο σαν το δικό σας, σε σχέση με την κεντρική εξουσία, σε αυτήν την πολιτική συγκυρία;

Κομβική ερώτηση. Εγώ πιστεύω πως η αρχή της διεκδίκησης, είναι η πολιτική βούληση. Οι συνεργάτες μου κι εγώ, λοιπόν, δεν θα κουραστούμε να πιέζουμε την  κεντρική εξουσία, για το καλό της Γλυφάδας και των Γλυφαδιωτών. Και, όσο βαρύκοη  κι αν είναι, θα προσπαθήσουμε να μην χαθεί ούτε μια ευκαιρία, ούτε ένα ευρώ για το καλό της πόλης.

Πολιτικά, αυτοδιοικητικά ή προσωπικά τα κριτήρια στις δημοτικές εκλογές;

Την ιστορία την γράφουν τα πρόσωπα. Ο καθένας με τη διαδρομή  και την προσφορά του. Η αυτοδιοίκηση, γενικώς, είναι κεντρική  πολιτική έννοια κι ο δήμαρχος κρίνεται άμεσα και καθημερινά για το έργο του.

Να ρωτήσω κάτι ευρύτερο: Έδαφος ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες ; Με άλλα λόγια υπάρχει απόκριση της κοινωνίας σε όρους, όπως κεντροαριστερά κτλπ, και κυρίως αποτυπώνονται αυτοί οι προσδιορισμοί στις  επιλογές ενός δημάρχου στην καθημερινή εφαρμογή;

 

H   Γλυφάδα, ειδικά, είχε τα τελευταία χρόνια έναν πολύ κακό δήμαρχο. Και οι πολίτες που το αναγνωρίζουν γίνονται ολοένα και πιο πολλοί αφού, το αποδεικνύουμε, με πραγματικά στοιχεία μακριά από τους παραμορφωτικούς καθρέφτες που χρησιμοποίει ο κ. Παπανικολάου. Υπό αυτήν την έννοια υπάρχουν συνεργασίες όχι στενά κομματικές, ή προσδιοριστικές, αλλά προσεγγίσεις πολιτών για το καλό της πόλης. Που το αύριο της δεν περιέχει τον κ. Παπανικολάου και τη στρεβλή νοοτροπία του. Πρέπει να συνεργαστούμε για να χτίσουμε το μέλλον που χρωστάμε στα παιδιά μας.

Εχετε διατελέσει επί πολλά χρόνια στη διοίκηση του Δήμου. Έφτασαν μόλις πέντε χρόνια για να οδηγήσει ο κ. Παπανικολάου την πόλη σε πισωγύρισμα, όπως τον κατηγορείτε; Και  που εστιάζετε την κριτική σας στην  απερχόμενη δημοτική αρχή .

Εμείς μιλάμε με το έργο μας που με αγώνα και τους πολίτες στο πλάι μας, άνοιξε δρόμους για τη Γλυφάδα. Ο κ. Παπανικολάου λογοδοτεί μόνο στις ελίτ. Κάνει έργα – όπως τα λέει –βιτρίνας και έχει διασύρει την πόλη, ελεγχόμενος από τη δικαιοσύνη. Έχει αδυνατίσει ή και καταργήσει τις κοινωνικές δομές της πόλης, που εμείς δημιουργήσαμε, έχει γυρίσει την πλάτη  στους αδύναμους και εξυπηρετεί μόνον ημετέρους, του κομματικού σωλήνα, του οποίου είναι κι ο ίδιος προιόν ….  Ναι… Του έφτασαν 5 χρόνια να πισωγυρίσει τη Γλυφάδα. Φτάνει πια.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*