ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ 2020: Πότε θα βγούμε από την καραντίνα

MEDIA/ΕΛΛΑΔΑ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

SOSΠΡΟΣΟΧΗSOS Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έφερε ως παράδειγμα για την άρση απαγόρευσης των μέτρων την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός και στηνη οποία τα μέτρα κράτησαν πάνω από 10-11 εβδομάδες.

Τόνισε πάνω σε αυτό πως οι επιστήμονες εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών..

Σκοπός όπως είπε, είναι να αποφευχθεί παρόμοια προβλήματα με αυτά σε Ισπανία και Ιταλία, όπου ο ιός έχει προκαλέσει εκατόμβη νεκρών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι με την άρση του lockdown θα χρειαστεί να γίνει μαζική εξέταση του πληθυσμού για την νόσο COVID-19: «Μια στρατηγική μαζικού testing με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της επιδημίας, πιθανώς να είναι ευεργετική. Ακόμα όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση των μέτρων, της απόδοσης των μέτρων και της ετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν αυτά τα μέτρα θα παύσουν να υπάρχουν. Θεωρώ ότι μας δίνει ευκαιρία όλη αυτή η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας, να σκεφτούμε πιο σοβαρά και να οργανώσουμε αυτή την επόμενη φάση», είπε.

Μόσιαλος: Ολα θα εξαρτηθούν από το πόσο εφαρμόζουμε τα μέτρα
«Βρισκόμαστε ακόμη σε φάση ελεγχόμενης διασποράς, όπως έχει τονίσει κατ’επανάληψη και ο κ. Τσιόδρας που κάνει την ανάλυση των δεδομένων σε καθημερινή βάση», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορονοϊού, Ηλίας Μόσιαλος συμπληρώνοντας πως, αν δούμε συγκριτικά με άλλες χώρες «αυτήν τη στιγμή πάμε πολύ καλά».

«Βέβαια όλο αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα με επιμονή και μεγάλη πειθαρχία», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι αυτό «δεν είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο σε μια μεσογειακή χώρα όπως τη δική μας όπου έχει πάρα πολύ καλό κλίμα και ζούμε μέσα στα κοινωνικά δίκτυα».

Στην ερώτηση αν πρέπει να περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι «προφανώς» και πρέπει να περιμένουμε. «Το βλέπουμε σε όλες τις χώρες, είναι ακόμη σε εξέλιξη η πανδημία, δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα σταματήσουν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες» σχολίασε και τόνισε ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι τι δημογραφική κατανομή θα έχουμε στα κρούσματα

Απαντώντας στην ερώτηση για το πότε θα τελειώσει «αυτός ο πόλεμος» και το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να γυρίσουμε στις δουλειές μας και να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό.

«Θα δούμε πώς θα πετύχουμε την εξομάλυνση του πρώτου κύματος της λοίμωξης και από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση της καταστολής – τώρα είναι η φάση του μετριασμού – όπου θα προσπαθήσουμε σταδιακά κάποιοι από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρει μπροστά η οικονομία. Το πότε θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των μέτρων αλλά και από τη δυνατότητά μας να κάνουμε πολλά διαγνωστικά τεστ, κάτι που σε μερικούς μήνες πιστεύω πως θα έχουμε», σημείωσε.

«Τα μέτρα φυσικής απόστασης όμως θα συνεχίσουμε να τα έχουμε και μετά, δεν θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Όταν επιστρέψουμε στη δουλειά πάλι θα πρέπει να κρατούμε αποστάσεις, τα μέτρα υγιεινής… Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά τα μέτρα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το συνηθίσουμε αυτό, μέχρι να βγει το εμβόλιο», τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Go to Top
%d bloggers like this: