Κόντρα ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η διαδικασία δημοπράτησης των οποίων βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στην Καλλιθέα.

Στην καταγγελία ότι η ΝΔ επιχειρεί να επηρεάσει το ύψος των προσφορών για τις τηλεοπτικές άδειες, που είχε διατυπώσει νωρίτερα σε δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε, λέγοντας ότι «μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό. Ένα τέτοιο “γκρίζο” καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, «ο στρατηγικός του στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται μόνο για ένα. Για την προστασία της Δημοκρατίας και την αχειραγώγητη ενημέρωση των Ελλήνων. Τίποτε άλλο».

Η ΝΔ επαναλαμβάνει την ξεκάθαρη θέση της, όπως σημειώνει:

1ον. Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη. Είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του “νόμου Παππά”. Εάν το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν.

2ον. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το “νόμο Παππά” αποκαθιστώντας το ρόλο του Ε.Σ.Ρ., όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει τη δανειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε 4 είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις:

Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων
Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια
Ενιαίο τίμημα άδειας.

«Το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πράγματι προβληματικό σε πολλά σημεία του, δεν θεραπεύεται με τις γκεμπελικές μεθόδους της Κυβέρνησης. Αλλάζει μόνον με απόλυτο σεβασμό του Συντάγματος, της ελεύθερης ενημέρωσης και της ελεύθερης αγοράς», καταλήγει.

Στη δήλωσή της προηγουμένως, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ, αφού δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, κάνουν, ακόμα και την ύστατη ώρα, ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μειώσουν το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, προς όφελος των καναλαρχών και σε βάρος του Δημοσίου», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη και κατήγγειλε: «Δεν φτάνει που επί 27 χρόνια δεν ζήτησαν ούτε ευρώ για τη χρήση των δημοσίων συχνοτήτων, έχουν τώρα το θράσος, την ώρα που η δημοπράτηση των αδειών βρίσκεται, επιτέλους, σε εξέλιξη, να υπόσχονται άνοιγμα των συχνοτήτων, επιδιώκοντας, έτσι, να επηρεάσουν το ύψος των προσφορών».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*