Κόβει «κορδέλα» σε δύο τμήματα της Ολυμπίας οδού ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Με στόχο να αναδείξει τους «καρπούς» των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί στο μέτωπο των μεγάλων έργων υποδομών ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στο Κιάτο. Έτσι, μετά το αεροδρόμιο της Πάρου και τα οδικά τμήματα που έχουν ήδη δοθεί στην κυκλοφορία, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια δύο ακόμη τμημάτων της Ολυμπίας οδού.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Μία εβδομάδα πριν ο πρωθυπουργός πετάξει για τη ΔΕΘ και με κύριο ζητούμενο την επανεκκίνηση της οικονομίας, στο κυβερνητικό επιτελείο δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο των επί σειρά ετών «παγωμένων» έργων υποδομής. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μεγάλα δημόσια έργα, τα οποία «μεγάλωσαν γενιές όντας αιώνια εργοτάξια», ενώ την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Υποδομών αναφέρουν πως οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες της Δυτικής Ελλάδας (Ιονία και Ολυμπία οδός) θα είναι έτοιμα προς παράδοση στους φορολογουμένους μέχρι το Μάρτιο του 2017.

Τα αποτελέσματα των κυβερνητικών προσπαθειών θα βρίσκονται σε σημαντική θέση στην πρωθυπουργική ατζέντα του Βελλίδειου, δεδομένου ότι σηκώνουν τη βασική «ρομφαία» του Μαξίμου, τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις αλλά και συνδράμουν στο κυβερνητικό αφήγημα για την επανέναρξη της οικονομίας.

«Έχει τη σημασία του ότι καταφέραμε να τα ξεπαγώσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε εν μέσω δημοσιονομικής ασφυξίας και να τα ολοκληρώνουμε σχεδόν στο 1/4 της αρχικής συμβατικής τιμής», υπογραμμίζει στο ανώτατη κυβερνητική πηγή για τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες, παραθέτοντας το σημερινό κυβερνητικό αφήγημα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός θα επιθεωρήσει τόσο τα έργα στα εργοτάξια κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού στην Πελοπόννησο, όσο και τα αντίστοιχα στην Στερεά και τη σήραγγα της Κλόκοβας, που περιλαμβάνονται στην Ιονία Οδό. Αναλυτικά:

Παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Αρχαίας Κορίνθου-Κιάτου, μήκους 20 χιλιομέτρων, του πρώτου πλήρους τμήματος αυτοκινητοδρόμου του οδικού άξονα της «Ολυμπίας Οδού». Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στο ΣΕΑ Κιάτου (16ο χλμ στο ρεύμα Κορίνθου-Πατρών) στις 11 πμ.

Παράδοση στην κυκλοφορία των δύο σηράγγων παράκαμψης Δερβενίου Κορινθίας, μήκους 670 και 535 μέτρων αντίστοιχα και της νέας γέφυρας διέλευσης νότιου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου «Ολυμπίας Οδού» από τον ποταμό Δερβένι, μήκους 122 μέτρων. Η παράδοση των έργων στην κυκλοφορία θα γίνει από τον Αλέξη Τσίπρα, στην είσοδο της πρώτης σήραγγας Δερβενίου (κατεύθυνση από Πάτρα προς Κόρινθο) στη 1 μμ.

Επιθεώρηση εργοταξίων κατά μήκος της «Ολυμπίας Οδού» και των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου διάνοιξης και κατασκευής των δίδυμων σηράγγων Κλόκοβας Αιτωλοακαρνανίας της «Ιόνιας Οδού», μήκους 2,9 χλμ ανά κλάδο και κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το έργο από το σημείο εισόδου σηράγγων (περιοχή Ρίζα Αιτωλοακαρνανίας) στις 4 μμ.

Πυρετώδεις ετοιμασίες για τη ΔΕΘ

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνονται οι επεξεργασίες των δεδομένων για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σήμερα λήγει η προθεσμία των υπουργών για να παραδώσουν τα σημειώματα με τα πεπραγμένα και τους στόχους του κάθε χαρτοφυλακίου στους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Δημήτρη Λιάκο. Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν πως ήδη τα περισσότερα έχουν τεθεί υπόψιν των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και πλέον όλο το βάρος πέφτει πάνω στο «αφήγημα» που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ με σύνθημα τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει και τις επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, μετά και τη χθεσινή “πλούσια” σε προτάσεις σύσκεψη με τους φορείς από τη Θεσσαλονίκη, στο κυβερνητικό επιτελείο «πλέκουν» την ατζέντα του Βελλιδείου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί μπαράζ συσκέψεων, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα «όπλα» που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, να διερευνηθούν δυνατότητες διεύρυνσης των προνοιακών δράσεων (αν και υπάρχει μικρό καλάθι) και τέλος να ολοκληρωθεί το αφήγημα τριετίας που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*