Η γρήγορη ενηλικίωση της Αριστεράς – Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ by

Οι Εθνικές εκλογές «έδωσαν» αυτοδύναμη κυβέρνηση και έναν στέρεο και δυνατό σε κοινωνική διείσδυση νέο διπολισμό. Αυτό το πρώτο οφθαλμοφανές συμπέρασμα μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια πεποίθηση της κοινωνίας, ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν εκείνη που έβγαλε τη χώρα από την κρίση – και συνεπεία αυτού επιτρέπονται ξανά οι πειραματισμοί. Και προσέξτε: Τα εκλογικά ποσοστά κατέστησαν ένα ισχυρό, αλλά όχι ανεξέλεγκτο κυβερνών κόμμα και μιαν αξιωματική αντιπολίτευση, ισχυρή που θυμίζει  περισσότερο  εν αναμονή κυβέρνηση, παρά προσφάτως ηττημένο κόμμα, στις  εθνικές κάλπες.  Και, κάπως έτσι, σε ομαλές συνθήκες ήρθε η «πολιτική ενηλικίωση» της αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του , σ αυτήν την «ενηλικίωση» διάβασε άμεσα και σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας από θέση ισχύος και με μεγάλη κοινωνική στήριξη την εντολή μετασχηματισμού του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Είναι άλλωστε αυτός που πήρε στην πλάτη του το ΣΥΡΙΖΑ και καταπολεμώντας «Θεούς και δαίμονες» – ακόμη και την ηττοπάθεια κάποιων στελεχών του- παγίωσε πλέον, οριστικά κι αμετάκλητα, την Ελληνική αριστερά σε θέση κυρίαρχου πόλου, στην εγχώρια πολιτική γεωγραφία. Τώρα πια, ο Αλέξης Τσίπρας έχει λυμένα χέρια, απολαμβάνοντας μια ευρεία κοινωνική στήριξη, να διαμορφώσει τις συνθήκες, έτσι ώστε η Αριστερά να είναι πια μονίμως ετοιμοπόλεμη στη διάθεση των προκλήσεων και της λαικής απαίτησης .

Ο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, εμβληματικός πια ηγέτης της προοδευτικής παράταξης, έχει πλέον να αξιοποιήσει ένα εκλογικό παράδοξο : Οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές , ψήφισαν Ν. Δ. αλλά και Τσίπρα κοιτώντας με επιφύλαξη τον ΣΥΡΙΖΑ και τον… Κυριάκο Μητσοτάκη.  Η κεφαλαιοποίηση αυτού του δεδομένου προϋποθέτει επιτάχυνση των διαδικασιών μετασχηματισμού του προοδευτικού χώρου. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βαδίσει γρήγορα μπροστά , με στόχο τη διεύρυνση της, αποβάλλοντας τυχόν βαρίδια από το σώμα  της προοδευτικής παράταξης, η οποία είναι πλέον αποκλειστικά στα χέρια του και ίσως σύντομα θα κληθεί να δώσει τη μάχη ξανά, από τα κυβερνητικά έδρανα .

   

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*