Δουκάκης: Η λιτότητα δεν βοήθησε την Ελλάδα να βγει από τη βαθιά ύφεση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί είμαστε εδώ στην Ελλάδα ακόμη μία φορά και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει από την κρίση» δήλωσε στα Ελληνικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ελληνοαμερικανός πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στο κέντρο της Αθήνας.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. Δουκάκης τόνισε πως η λιτότητα δεν βοήθησε την Ελλάδα να βγει από τη βαθιά ύφεση, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα πράγματα τα οποία πρέπει να κάνει η χώρα μας τα υλοποιεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πήραν το μάθημα από τη βαθιά ύφεση της δεκαετίας του 1930 και υπογράμμισε πως η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική ώθηση. «Το πώς θα δημιουργηθεί αυτή η ώθηση από την ΕΕ είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται επεξεργασία» ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν γίνεται να επιβάλλονται συνεχείς μειώσεις και αυξημένη φορολόγηση, καθώς με αυτό τρόπο η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Δουκάκης και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική λιτότητας δεν έχει αποδώσει και ότι η Ελλάδα χρειάζεται την εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε, μάλιστα, πως η εμπειρία του ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης έδειξε πως το πιο σημαντικό στοιχείο για να στηρίξει ο κόσμος τις μεταρρυθμίσεις είναι η ακεραιότητα του πολιτικού προσωπικού.

Επίσης, αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι οι Έλληνες κάνανε εκπληκτική δουλειά όσον αφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «ο αξιοσημείωτος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση είναι ένας τρόπος να της δοθούν εύσημα. Δεν ήταν εύκολο».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Δουκάκη επικεντρώθηκε γύρω από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, με φόντο τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον και διατύπωσε την αισιοδοξία του, 70 ημέρες πριν από τις κάλπες, πως θα κερδίσει.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την εκλογική δυναμική του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε: «Σήμερα μετά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι στο 5% και η ανάπτυξη στο 3%, το 65% των Αμερικανών ανησυχεί για το μέλλον. Και αυτό εξηγεί την υποστήριξη που λαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι θα θέσει πολλά ερωτήματα και θα προσπαθήσει να τον προειδοποιήσει όσο μπορεί περισσότερο για διάφορα θέματα και θα ζητήσει να μάθει με ποιον τρόπο οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Το «παρών» στην εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, με μοναδικό ομιλητή τον κ. Δουκάκη, έδωσαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτές της ΝΔ, πρώην υπουργοί και βουλευτές, καθώς και προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Τον Ελληνοαμερικανό πρώην υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με έναν επιφανή Ελληνoαμερικανό και έμπειρο πολιτικό, τον Μάικλ Δουκάκη», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*