Δημήτρης Αναγνωστάκης : “Θα κάνουμε πράξη τη Στερεά Υπεροχής”

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ/ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ by

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ 

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κουβαλά το κύτταρο του ακαταπόνητου αγωνιστή. Εκπαιδευτικός ο ίδιος, “πατέρας” δυο γενεών παιδιών που έμαθαν  από αυτόν γράμματα, παίρνοντας τις πρώτες τους ανάσες ως πολίτες, γνωρίζει τον άνθρωπο, γιατί ο ίδιος δηλώνει πρώτα από όλα πολίτης. Από όποιο δημόσιο αξίωμα κι αν πέρασε έφυγε με περγαμηνές, για την αθόρυβη, αλλά ουσιαστική δουλειά και για την αποτελεσματικότητα του, Σήμερα μιλά για όλα στο epikairo, ανοίγοντας τα χαρτιά του, για το πως εγγυάται τη Στερεά Υπεροχής…

 1 Κύριε Αναγνωστάκη, μετά από επιτυχημένη δημαρχιακή θητεία στη Χαλκίδα κάνετε το βήμα για την διεκδίκηση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Τι πολιτικά χαρακτηριστικά έχει αυτή σας η επιλογή και τι σημαίνει, σε επίπεδο πια αυτοδιοικητικό, καθημερινό για τους πολίτες της Στερεάς;

Στις Περιφερειακές Εκλογές συμμετέχω, όχι από καπρίτσιο ή από ανάγκη κοινωνικής καταξίωσης αλλά για να βάλουμε πλάτη και να υλοποιήσουμε  ένα Σχέδιο Κοινωνικής, Θεσμικής και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Στερεάς. Δεν σας κρύβω όμως ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος μου, είναι το σπίτι μου, είναι αυτό το πεδίο δράσης που με γεμίζει.

Ανήκω σε μια γενιά ανθρώπων που από νεαρή ηλικία αγωνιστήκαμε τόσο στο σπουδαστικό κίνημα και στα συνδικάτα όσο στην Αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Διαμορφώσαμε την πολιτική μας παιδεία στη βάση της κοινωνικής προσφοράς, του εθελοντισμού και της συμμετοχής. Δεν πλουτίσαμε από την ενασχόλησή μας ούτε ζούμε από την πολιτική ή για την πολιτική. Ανήκω σε μια γενιά ανθρώπων που είχαμε σημαία τη συλλογική δράση, την προσφορά, τη δημιουργικότητα, τον αγώνα για μια δικαιότερη κοινωνία.

Στην ζωή μας, ορισμένοι μάθαμε να την ζούμε δημιουργώντας και αφήνοντας θετικά αποτυπώματα και όχι να είμαστε περαστικοί.

2 Με βάση αυτά που γνωρίζετε ότι θα παραλάβετε ποιες είναι οι προτεραιότητες σας; Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας, ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες ότι η Στερεά Ελλάδα άλλαξε σελίδα;

Σήμερα αντιμετωπίζω την πρόκληση να αναλάβω τις τύχες της περιφέρειας. Το αντιλαμβάνομαι σαν καθήκον να πάμε το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μπροστά.

Οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι :

  • Η Ολοκλήρωση του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και η επιτάχυνση των απορροφήσεων των Τομεακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν έργα και επενδύσεις καθώς και η εξειδίκευση των Πολιτικών Προτεραιοτήτων, για ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ 2021-2027.
  • Η συνεργασία με το Διοικητικό Μηχανισμό της Περιφέρειας, η ενεργοποίηση των Παραγωγικών Συλλογικών Φορέων, των Επαγγελματικών Επιστημονικών Ενώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία Δημοκρατικού Προγραμματισμού, για εκπόνηση θεματικών, κλαδικών προγραμμάτων δράσης.
  • Η επανεκκίνηση της περιφερειακής οικονομίας, η αντιμετώπιση της φτώχιας, η ανεργία των νέων, η απασχόληση και τελικά η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και η επούλωση των πληγών που άφησε η μακροχρόνια κρίση.
  • Μια περιφέρεια με Δημοκρατικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, με Δημοκρατικό προγραμματισμό, κόντρα και ενάντια στις κομματικές ντιρεκτίβες που μας συνήθισαν οι προκάτοχοι μας.

3 Η  Στερεά Ελλάδα έχει στα σπλάχνα της, τους Δελφούς,  τον «ομφαλό της γης» της αρχαιότητας. Σήμερα, όμως ζει σε δυο ταχύτητες. Κάποια χωριά και πόλεις στο δρόμο της ανάπτυξης και κάποιες άλλες σε τέλμα απομόνωσης. Πως  εξηγείτε αυτό το χάσμα και πως μπορεί να γεφυρωθεί ;

Σήμερα στην ελληνική περιφέρεια και συνεπώς στη Στερεά ζούμε δύο σύνθετα προβλήματα και διαδικασίες που δεν είναι εύκολο να ανασχεσθούν, αλλά και δεν αντιμετωπίζονται με την δέουσα σοβαρότητα από την πολιτεία.

Το πρώτο : Η φθίνουσα πορεία της Υπαίθρου σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού. Ένα φαινόμενο πλέον ευρωπαϊκό.

Το δεύτερο : Η όλο και μεγαλύτερη απόσταση, το χάσμα που χωρίζει την ελληνική περιφέρεια – συνεπώς και την Στερεά – από το Κέντρο (Αττική).

Για να αντιμετωπισθούν αυτά τα σύνθετα προβλήματα απαιτούνται γενναίες πολιτικές, σχεδιασμό με ορίζοντα και ευθύνη απέναντι στις επέμενες γενιές. Απαιτεί συνδυασμένες δράσεις και εστιασμένες παρεμβάσεις και όχι ευκαιριακές. Απαιτεί αντιμετώπιση του Δυισμού που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια (Φτωχές-Ανεπτυγμένες περιοχές). Απαιτεί μεταφορά πόρων στην περιφέρεια. Απαιτεί αναβάθμιση του ρόλου της κάθε Περιφέρειας και μετεξέλιξή της κυριολεκτικά σε μικρό κράτος. Απαιτεί Κοινωνική πολιτική υπέρ των αδύνατων και της τρίτης ηλικίας. Απαιτεί ένα μακρόπνοο πρόγραμμα και μια καμπάνια για εγκατάσταση των νέων στην περιφέρεια με κίνητρα και έμπρακτες εγγυήσεις για καλύτερη ζωή. Απαιτεί πρόγραμμα για επιστροφή των Νέων Επιστημόνων στην περιφέρεια. Απαιτεί Διαμόρφωση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για να ζήσει κανείς και να δημιουργήσει. Απαιτεί εμμονή και συνέπεια. Στις περιοδείες μου στην περιφέρεια εντόπισα θύλακες  με ένα νέο ηλικιακά παραγωγικό δυναμικό κυρίως από νέους αγρότες εξαιρετικά μορφωμένους που αποφάσισαν να ζήσουν  στην περιφέρεια. Αυτό το νέο παραγωγικό δυναμικό οφείλουμε να το αγκαλιάσουμε, να του  δώσουμε μέλλον και προοπτική, για να δώσουμε μέλλον και προοπτική στην περιφέρειά μας.

4 Κύριε Αναγνωστάκη, πόσες δυνατότητες και τι περιθώρια έχει ένας περιφερειάρχης να διεκδικήσει, για λογαριασμό των πολιτών,  από την κεντρική εξουσία;

Έχει πολλές δυνατότητες.

Αρκεί να έχει ένα τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Αρκεί να έχει μαζί του την κοινωνία των πολιτών και τους τοπικούς φορείς. Αρκεί να γνωρίζει την διαθεσιμότητα των πόρων. Αρκεί να διαθέτει επιτελεία με γνώση και εμπειρία των χρηματοδοτικών πηγών.  Μη ξεχνάτε η γενικευμένη τάση σήμερα είναι να μεταφέρονται οι οικονομικοί πόροι στην περιφέρεια με άσκηση περιφερειακής πολιτικής. Αυτήν την αντίληψη εμείς πρεσβεύουμε.

Έτσι  θα πορευτούμε, έτσι θα εργαστούμε.

Για να κάνουμε τη Στερεά μια διαφορετική περιφέρεια. Μια περιφέρεια αγωνιστική και διεκδικητική  απέναντι στο κεντρικό  κράτος.

5 Με βάση την  εμπειρία σας, είναι τελικά, πολιτικά, αυτοδιοικητικά ή προσωπικά τα κριτήρια με βάση τα οποία ψηφίζουμε στις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές; 

Τα κριτήρια που ψηφίζουν οι πολίτες είναι συνδυασμός όλων αυτών μαζί. Προφανώς στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οι προτιμήσεις των Ψηφοφόρων καθορίζονται από τις διαπροσωπικές σχέσεις και αυτοδιοικητικά κριτήρια. Παλιότερα βάρυναν οι πολιτικές προτιμήσεις των Ψηφοφόρων (το πολιτικό κριτήριο). Στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βαρύνει σημαντικά το τοπικό και προσωπικό στοιχείο. Στις περιφερειακές εκλογές βαρύνουσα σημασία έχουν τα πρόσωπα και ακόμη περισσότερο οι πολιτικές προτιμήσεις των πολιτών.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*