«Χρηματιστήριο» για τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο δημιουργεί η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Στη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων σε έναν χώρο που ταλανίζεται από αδιαφάνεια και προνομιακές σχέσεις στοχεύει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης του διαφημιστικού χρόνου, το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Επικρατείας, η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως ένα «χρηματιστήριο» μέσω του οποίου κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση με διαφανή τρόπο στη διαφημιστική αγορά. Σε πρώτη φάση, στο σύστημα θα ενταχθούν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα προκύψουν από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες και τα κανάλια της ΕΡΤ, δεδομένου ότι αυτά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής δαπάνης. Σε δεύτερο χρόνο, θα εξετασθεί η προοπτική ένταξης επιπλέον καναλιών. Τα κανάλια θα μπορούν να διαπραγματευθούν τις τιμές πώλησης όπως επιθυμούν, ορίζοντας τα ίδια τις τιμές εκκίνησης και επιλέγοντας στη συνέχεια την καλύτερη τιμή. Όπως υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου, με αυτό τον τρόπο θα αφαιρεθεί η δυνατότητα των media shops ή των μεγάλων χορηγών να κατευθύνουν τη διαφήμιση στα ανάλογα ΜΜΕ που τους παρέχουν μεγαλύτερη επιβράβευση. Στόχος, η κατάργηση της υφιστάμενης στρέβλωσης της αγοράς με τις επιστροφές, τα πιστωτικά σημειώματα, τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις απαιτήσεις για τεράστιες πιστώσεις εκ μέρους ΜΜΕ. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στην ελευθερία των Μέσων να προσδιορίζουν τις τιμές στη διαφημιστική αγορά. Ωστόσο η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα παράσχει άμεση πρόσβαση στη Γενική Γραμματεία Εσόδων με προφανή τον θετικό φορολογικό αντίκτυπο.

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα καταργήσει τη σχετική ρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά, (τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής χωρίς διαβούλευση και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) και η οποία οδηγούσε στο βίαιο κλείσιμο επιχειρήσεων με υψηλή τεχνογνωσία στο χώρο της διαφήμισης.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών με τους αρμόδιους φορείς. Η μετάβαση στο νέο πλαίσιο θα υλοποιηθεί σε βάθος εξαμήνου, ενώ θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την παράταση του ισχύοντος τιμολογιακού καθεστώτος στη διαφημιστική αγορά.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*