Βούτσης: Έως τα τέλη Ιουλίου η συζήτηση για εξεταστική για την οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ by

Έως τα τέλη Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, ο οποίος έκανε παράσταση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας υποβάθμιση και απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, μετά από συνεννόηση που θα έχει με την κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία για τη συζήτηση. Παράλληλα, τόνισε ότι για θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να δίνονται λύσεις δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εντάσεις χωρίς νόημα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ.

Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και τη χθεσινή επιστολή των 36 βουλευτών του κόμματος σχετικά με τον τρόπο που ασκούνται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και το νομοθετικό έργο, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι απέναντι σε αυτήν την πολιτική κίνηση επέλεξε να απαντήσει θεσμικά. Όπως είπε, τα ζητήματα για την καλύτερη νομοθέτηση έχουν ήδη τεθεί και συζητηθεί, τόσο στην Διάσκεψη των Προέδρων όσο και κατά τη συζήτηση αλλαγής του Κανονισμού τα Βουλής.

Ο κ. Βούτσης αναγνώρισε, πάντως, ότι υπήρξε μία σχετική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι χωρίς να θέλει να κάνει συμψηφισμούς, υπήρξαν στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις που δεν έγιναν ποτέ. «Στη συζήτηση του Κανονισμού της Βουλής, στις 28 Ιουνίου, αναφέρθηκα θεσμικά και δημόσια σε όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και αυτοκριτικά, και επεξηγηματικά, σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την καλύτερη νομοθέτηση. Υπάρχουν για τα προαπαιτούμενα σφιχτά περιθώρια. Το ξέρουμε, ελπίζω αυτός ο κύκλος γρήγορα να κλείσει. Ο τρόπος που έρχεται και επανέρχεται αυτό το ζήτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί πεδίο παρεξήγησης», υπογράμμισε και κατέληξε:

«Το καμπανάκι της Δημοκρατίας πρέπει να το χτυπάμε όταν χρειάζεται για όσους χρειάζεται και για όσα θέματα χρειάζεται. Κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα για θέματα της Δημοκρατίας».

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ Δένδιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, επισκέφθηκα σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση και του έθεσα τα εξής θέματα:

Πρώτον, το ζήτημα της σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όσον αφορά τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στην επιβολή των capital controls.

Θυμίζω ότι σήμερα είναι η επέτειος ενός χρόνου από αυτό το γεγονός.

Η Νέα Δημοκρατία είχε στείλει σχετική επιστολή στις 30 Μαρτίου. Και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όφειλε αμέσως να έχει προχωρήσει η σχετική συζήτηση.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν επιθυμεί αυτήν τη συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής με διαβεβαίωσε, αυτή τη φορά, ότι θα έρθει σε επαφή με την Κυβέρνηση και το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας θα έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια πριν από το τέλος Ιουλίου.

Έθεσα, επίσης, στον Πρόεδρο της Βουλής το ζήτημα της κακής νομοθέτησης. Δηλαδή, της υποβολής εκατοντάδων τροπολογιών και νομοτεχνικών μεταβολών, που δεν είναι νομοτεχνικές μεταβολές, αλλά είναι κρυμμένες τροπολογίες από την Κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση των νομοθετημάτων. Δεν έχει υπάρξει τέτοιο προηγούμενο στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μιλάμε για εκατοντάδες τροπολογίες. Για δεκάδες, πολλές φορές, τροπολογίες σε κάθε νομοθέτημα.

Επίσης, υπενθύμισα στον Πρόεδρο της Βουλής την επιστολή την οποία του έχει απευθύνει επί των θεμάτων αυτών ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*